Uz hrvatsku granicu na stotine ilegalnih migranata sa djecom

U pograničnom području s Hrvatskom inspektori Službe za poslove sa stranicama BiH ovog su tjedna pronašli veliku skupinu ilegalnih migranata. Među njima je bilo više od stotinu djece.

Svi su prebačeni u prihvatne centre u Unsko-sanskoj županiji gdje bi trebali dobiti potrebnu skrb.

Kako je pojašnjeno u priopćenju, inspektori Službe za poslove sa strancima provode pojačani nadzor nad teritorijem uz međudržavnu granicu, a u mjestu Bosanska bojna u napuštenim su kućama zatekli desetke migrantskih obitelji. Identificirali su 53 obitelji sa 199 članova od kojih su 105 djeca. Pronađeno je i dvoje djece bez roditelja, piše Dnevno.hr

Na mjestima gdje su migranti zatečeni nije bilo niti minimum uvjeta za njihov boravak tijekom zime pa su premješteni u prihvatne centre Borić i Sedra kod Bihaća i Cazina. Uz smještaj im je osigurana i medicinska trijaža, a iz bosanskohercegovačke Službe za poslovanje sa strancima naglašavaju kako su smještajni kapaciteti u migrantskim centrima na teritoriju Unsko-sanske županije u cijelosti popunjeni te tamo trenhutačno obitava više od 3000 migranata. Minimalno njih još toliko smješteno je u dva centra u okolici Sarajeva.

Prema procjenama BiH Ministarstva sigurnosti u toj zemljui u ovim trenucima boravi i do osam tisuća migranata.

Nacionalno/Dnevno.hr