70. godina NP Plitvička jezera – panel o “Zaštiti voda u Republici Hrvatskoj”

NP Plitvička jezera/Izvor: Dražen Prša

Nacionalni park Plitvička jezera, najstariji, najveći i najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj, kojeg je lani razgledalo 1,7 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta, u petak slavi 70. obljetnicu proglašenja nacionalnim parkom, u sklopu koje se održava panel rasprava “Zaštita voda u Republici Hrvatskoj”.

 Zaštita voda u zaštićenim područjima posebno je bitna zbog bioraznolikosti, zbog zaštite biljnog i životinjskog svijeta, ali i zbog fenomena stvaranja sedri, slapova i slapišta, rekao je ravnatelj Javne ustanove NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević. Osedravanje je biodinamički proces za čije odvijanje voda mora biti čista, besprijekorne kvalitete.

Tomislav Kovačević, Ravnatelj JU NP Plitvička jezera /Izvor: FB

 Ove godine,  dodao je ravnatelj Kovačević, NP Plitvička jezera provodi više od 50 projekata, od kojih se deset odnosi baš na vode, od mjerenja kvalitete, mjerenja organskih tvari, protoka, brzine osedravanja, stanja pritoka i slično, sve do znanstvenih istraživanja Znanstveno stručnog centra “Ivo Pelavek“, ali i vanjskih, Prirodnoslovno-matematičkog fakultata (PMF) i Instituta „Ruđer Bošković“.

 NP Plitvička jezera prostire se na  300 četvornih kilometara,

 Stručni voditelj Kazimir Miculin uvodno je rekao za Hinu da su Plitvice specifične po kemizmu vode, koja omogućava jako brzo osedravanje, što je inače spor proces na rijekama, „tako da  mi u svjetskim razmjerima imamo ponajbrže osedravanje“. Preduvjet tome je visok postotak kalcijevog karbonata, vrlo nizak postotak organskih tvari, te biološki preduvjet, a to su biljne zajednice, prvenstveno alge i mahovine, na koje se sedra hvata.

 U panel raspravi o zaštiti voda u Hrvatskoj sudjelovat će pomoćnik ministar zaštite okoliša i energetike Igor Kreitmeyer, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, meteorolog Zoran Vakula, ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Branka Ivančan Picek, dekan Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i kao domaćin ravnatelj JU NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

 Iznimnom prirodnom ljepotom Plitvička jezera su oduvijek privlačila zaljubljenike u prirodu, a 8. travnja 1949. proglašena su prvim Nacionalnim parkom u Hrvatskoj. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i jezera, jedinstvena je univerzalna vrijednost zbog koje su Plitvička jezera  26. listopada 1979. upisana i na UNESC-ovu Listu svjetske baštine.

 Zato se 2019. obilježava i 70 godina od proglašenja Plitvičkih jezera Nacionalnim parkom i 40 godina od upisa na UNESCO-vu Listu.

D.Prša/H.