Matić: HDZ nije Beroš, HDZ su kuščevići, škaričići, marići i ne mogu se svi sakriti pod skute jednog ministra

Ilustacija/Facebook

Europarlamentarac Predrag Fred Matić u N1 Studiju uživo rekao je kako se Europska Unija nije baš iskazala na početku krize izazvane koronavirusom, ali da vremenom hvata tempo i organizira potrebnu pomoć za države članice. Kada je u pitanju upravljanje krizom u Hrvatskoj, kaže kako se ono radi najbolje što je moguće, ali da ljude koji su u Stožeru ne treba gledati kao heroje, jer oni na toj poziciji rade jednostavno – svoj posao.

Govoreći o komemoraciji u Jasenovcu, Matić kaže:

“Politiziranja ima i o ovoj situaciji. Ovo je izborna godina i vladajući žele pokupiti svo vrhnje, sve zasluge. To se vidi i na komemoraciji u Jasenovcu. Godinama vas nema, ignorirate stradalnike, govorite da je tamo bilo kazalište u kojem su jadni ustaški stražari jedva odbijali ljude da ne uđu koliko su nahrupljivali – i sada su se pojavili.

Njima je ovaj dolazak u Jasenovac, dolazak sa zavrtanjem ruke. Pozdravljam potez antifašista, srpske i židovske zajednice, koji su prihvatili, nakon svih šamara koje su dobili od ove Vlade, da ipak zajedno dođu i odaju počast. Trgovanje žrtvama i politiziranje njima nikome ne služe na vlast. Prethodne godine mi govore da je vlada došla s figom u džepu”, smatra Matić.

Komentirao je i rad Nacionalnog stožera, vezano uz epidemiju koronavurisa u Hrvatskoj.

“Ni naša Vlada ni Stožer nisu savršeni. U Hrvatskoj kada netko radi svoj posao nakon 30 godina, mi ih doživljavamo kao narodne heroje. Vjerujem da će nakon pandemije članovi Stožera dobiti status branitelja, ili što će im se sve dati, a oni samo rade svoj posao i to je jedan od izuzetaka kkoji potvrđuje pravillo – da se u Hrvatskoj trideset godina nije radilo. Ovdje kada netko radi svoj posao, kujemo ih u zvijezde”, rekao je Matić.

Dodao je da se nada da hrvatski građani neće nasjesti, jer je ministar Beroš samo izuzetak od pravila. 

“Beroš je izuzetak koji potvrđuje pravilo. HDZ nije ministar Beroš. Imamo u povijesti primjera gdje dobri doktori nisu bili dobri političari. HDZ nije Beroš, HDZ su kuščevići, škaričići, marići i ne mogu se svi sakriti pod skute jednog ministra koji dobro radi svoj posao.

Nikoga ne treba kovati u zvijezde, on je bio zamjenik prošlog ministra zdravstva. Naš narod posebno voli u kritičnim situacijama imati nekog boga kojem se okreće. Ministre Beroše i Božinoviću, hvala vam za ono što radite, ali Vi samo radite svoj posao, dobro ga radite – za to ste i plaćeni. Kada završi ova akcija, neka nitko ne sumnja da bi i neki drugi ljudi također jako dobro radili ovaj posao. 

Ne treba se zanositi iluzijama. Ovaj je narod do prije 40 godina vjerovao u Tita, pa ga je poslije popljuvao. Svi su vjerovali u Tuđmana do prije deset godina, a onda… A tako će biti i za druge.

Ne daj bože da se nešto loše dogodi oko kontrole stanja oko epidemije, brzo bi i ministar Beroš i ekipa sa zvijezda bili bačeni u blato, ali ne bih volio da se to dogodi”, naglasio je Matić. 

Kada su u pitanju ovogodišnji parlamentarni izbori, odnosno njihov datum, kaže kako je sve u rukama vladajućih.

“Vladajući su u prednosti, oni će izbore organizirati kada procijene da je to njima najpovoljnije, ali hrvatski bi se građani trebali prisjetiti ove protekle četiri godine, gdje je izmijenjeno više ministara u vladi nego što se to radi u košarci ili rukometu s letećim izmjenama. Ovo je jedna katastrofalno loša vlada, ali oni će izbore namjestiti onako kako njima odgovara. To je zakonski, i to je u redu.

Na njihovu nesreću, a našu sreću, u Hrvatskoj nije proglašeno izvanredno stanje i još nije takvo stanje da bi se izbori trebali odgoditi. Međutim, treba se posvetiti obnovi gospodarstva i narod će to vrednovati na kraju.

Vjerujem da će izbori biti u redovitom roku, no HDZ nema šanse na sljedećim izborima”, zaključio je Predrag Fred Matić.