Škoro: Sloga oko komemoracije u Jasenovcu podudara se s izbornom godinom

Predsjednički kandidat Miroslav Škoro u Rijeci

Domovinski pokret Miroslava Škore u srijedu je ocijenio da se iznenadna sloga organizacija žrtava i državnog vrha oko komemoracije u Jasenovcu popudara s izbornom godinom, napominjući kako su predstavnici žrtava još lani HDZ-ovoj vlasti spočitavali ustaštvo.

“Tko se tu kome priklonio: vlasti onima koji su je klevetali, ili ‘klevetnici’ vlastima? Tko se kome tu ispričao i tko je pred kim položio ispit ‘antifašističke ispravnosti’?”, poručili su u priopćenju  iz Domovinskog pokreta u vezi obilježavanja obljetnice 75 godina od proboja iz ustaškog logora Jasenovac.

Ovogodišnju zajedničku komemoraciju ocjenjuju posebnom, jer će se državni vrh nakon pet godina pojaviti zajedno.

“Odjednom niti predstavnici žrtava nemaju ništa protiv komemoriranja s predstavnicima HDZ-ove vlasti, kojoj su još lani spočitavali toleriranje ustaštva, dijeleći se u dvije, pa i tri kolone”, navodi se u priopćenju Domovinskog pokreta.

Dodaju da bi bilo “još ljepše da svima nije jasno kako se iznenadna sloga podudara s izbornom godinom”.

Ipak, pozdravljaju jednu kolonu u Jasenovcu te kažu da je na današnji dan važno podsjetiti kako se o Jasenovcu desetljećima nije smjelo istraživati, a da je prvi hrvatski predsjednik zbog hrabrosti da preispituje tu temu završio u zatvoru. 

Poručuju da je dužnost boriti se za istinu “koju trebaju prije svega prihvatiti naši susjedi s one strane Save i Dunava”.

“Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Milorad Dodik i njima slični sustavno i kontinuirano godinama blate Hrvate, prikazujući nas kao zločinački i fašistički narod. Uveličavaju broj srpskih žrtava, napuhujući ga do pola milijuna, kao relikt službenih jugoslavenskih pseudostatistika o čak 700 tisuća ubijenih. Otvaraju kontroverzne izložbe po svijetu, provodeći kulturni rat, nazivaju kardinala Stepinca ustaškim vikarom, a Hrvate nacističkim satelitima”, tvrde iz Domovinskog pokreta. 

Poručili su da moderna Hrvatska nije sljednik niti jednog zločinačkog režima te da je nastala je 1990. godine, a u ishodištu suverene države i slobode su Domovinski rat i plebiscitarna volja hrvatskog naroda.

Uputili su podršku istraživačima i znanstvenicima “koji žele saznati pravu istinu o Jasenovcu i tako pomoći s hrvatskog imena skinuti ljagu, koju nam razni falsifikatori povijesti besramno podmeću”.