Beljak ima formulu kojom se na bilo kojim izborima može pobijediti HDZ

Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Šef HSS-a Krešo Beljak danas je bio gost N1 Studija uživo kojom prilikom je iznio svoja mišljenja o novom predsjedniku Zoranu Milanoviću.

Na pitanje što misli koji će biti prvi koraci novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, čelnik HSS-a kazao je:

“Očekujem prije svega da vrati dignitet dužnosti predsjednika Republike i to će sigurno napraviti. Mislim da je kampanja pdrađena odlično, bez greške. Kad se sve malo slegne, na Pantovčaku ćemo dobiti osobu koja će, ponavljam, prije svaga vratiti dignitet dužnosti predsjednika Republike.”

“Ovi izbori pokazali su koja je formula kojom se na bilo kojim izborima može pobijediti HDZ”

HSS je prvi nakon SDP-a stao uz Milanovićevu kandidaturu. Krešu Beljaka pitali smo očekuje li da će ih SDP zvati u predizbornu koaliciju.

“Interes svake političke stranke, bila ona na vlasti ili u opoziciji, prvenstveno je pobjeda na izborima. HSS je ocijenio da je osoba koja ima najviše šanse da pobijedi na predsjedničkim izborima Zoran Milanović. Bilo je svakakvih ideja – da se ja kanidiram, da HSS mora imati svog kandidata. Prevagnula je ideja da se s ostalim opozicijskim strankama stane uz kandidata koji ima najveće šanse, što se u konačnici pokazalo ispravnim.

Ovi izbori pokazali su koja je formula kojom se na bilo kojim izborima može pobijediti HDZ. Formula je jasna – ujedinjena opozicija, sve progresivne stranke na kup, i tada rezultat parlamentarnih izbora neće biti upitan.”

Priželjkuje li da 13 stranaka koje su stale uz Milanovića formira koaliciju?

“Vidjet ćemo, to ne ovisi samo o HSS-u. Više od godinu dana razgovara se o takvoj ideji, ona je tu permanentno. Logična opcija bi bila da zajedno idemo na izbore kako bismo te izbore dobili.”

Beljak: U politici nema utješne nagrade

“U politici nema srebrne medalje. Ne postoji drugo mjesto, nema utješne nagrade. U politici se ide isključivo na pobjedu.”

Pitali smo ga i vjeruje li Kolindi Grabar-Kitarović kada kaže da će ostati u Hrvatskoj.

“Ne znam, o tome ne razmišljam. Svijet ide naprijed, Hrvatska ide naprijed, sunce je zasjalo”

“Milanović je predsjednik svih građana, Grabar-Kitarović bila je predsjednica svoj biračkog tijela”

Na pitanje treba li Milanović vratiti bistu Josipa Broza Tita na Pantovčak?

“Ne znam. Čemu podjele? Ja razmišljam na taj način, ali Zoran Milanović je predsjednik svih građana Hrvatske, ne kao Kolinda Grabar-Kitarović, koja je bila predsjednica svog biračkog tijela.”

Može li se ljevica okupiti oko Davora Bernardića?

“Da, on je predsjednik SDP-a i sada ima priliku pokazati svoju veličinu, pokazati da okuplja. On to već pokazuje. Ova pobjeda je svjetlo, putokaz da SDP s koalicijskim partnerima može dobiti izbore.”