Povezite se

Politika

Grmoja: “Pupovac želi iskamčiti što više, a Plenković ga drži zbog međunarodnog ugleda”

Objavljeno

-

U Novom danu aktualne političke teme komentirao je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Na pitanje kada će Most odlučiti o kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima, Nikola Grmoja kaže kako će to učiniti na glavnom odboru stranke.

“U narednih 15 dana imat ćemo glavni odbor stranke, analizirat ćemo što ti izbori znače za Most i Hrvatsku i donijet ćemo odluku. Izgleda da su se 3 kandidata iskristalizirala kao najozbiljnija, a što se Mosta tiče, ja mogu komunicirati samo ono što je odluka glavnog odbora stranke. Za sada je to da idemo sa svojim kandidatom, ali to se može promijeniti”, rekao je Grmoja.

Rekao je kako se previše vremena troši na to kako bi se pozicioniralo kandidate u lijeve ili desne.

“Mislim da u nas previše daje pozornosti tome. Kolinda Grabar-Kitarović ima vjerojatno birače koji se mogu svrstati i u centar, jer se na predsjedničkim izborima glasa prema neki osobnim preferencija, a ne toliko prema onome kako su pozicionirani u političkom spektru”, rekao je Grmoja.

Rekao je kako je izjašnjavanje Mosta po pitanju ljevice i desnice jasno.

“Meni nije ništa problematično, jasno je koje su teme u našem fokusu – borba protiv korupcije, borba za referendumsko izjašnjavanje građana, ekonomska pitanja… Nikad nisam bježao od svog svjetonazora, mislim da jedan dobar dio hrvatskog političkog korpusa drži do tradicionalnih vrijednosti”, kazao je Grmoja.

Kada je u pitanju nasilje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine kaže kako ga potpuno osuđuje, kao i bilo kakvo nasilje uopće.

“Da imamo jedan slučaj nasilja to je previše u društvu, prema bilo kome. To je nedopustivo. Vidio sam podatke o nasilju i ako se usporedimo s drugim zemljama, nije sve tako kako se predstavlja u dijelu javnosti i medija. Ono što pridonosi dojmu da je nasilja više jeste što se ništa ne može saktiri, a to je i dobro. To se vidi u slučaju s Damirom Škarom. No, prisutnošću nasilja u medijima stvara se dojam da je ovo društvo nasilja. Znao sam da se u Uzdolju radi o navijačima, to je njihov klasičan način djelovanja, ali ne postoji politički akter, relevantan medij koji bi to opravravao”, smatra Grmoja. 

Pupovčeve izjave povodom nasilja u Uzdolju smatra promišljenim.

“On je jedan jako mudar, pragmatičan političar, koji je svjestan toga da Hrvatska nije faktor nestabilnosti u regiji. Namjerno je išao s tako jakim izjavama, približava se hrvatsko predsjedanje EU i nastoji što više iskamčiti, a Plenković ga želi zadržati zbog međunarodnog ugleda. Mislim da se neće dogoditi ništa, ovo što HVIDRA govori da neće podržavati HDZ ako ostanu s SDSS-om? Pa gdje oni žive, već godinama su s njima u koaliciji, a tek sada im je to postalo problem. Ti koji optužuju Plenkovića su i sami bili s SDSS-om u vlasti, poput Đakića, Karamarka. Karamarko i Brkić pregovarali su s SDSS-om. Ne volim licemjerje, HDZ-u je SDSS strateški partner i mnogo dulje nego što traje Plenkovićeva vlada. Čuo sam Furia Radina koji je rekao da je HDZ uvijek držao do toga što misli SDSS i manjine, da im je bilo stalo do njihovog mišljenja, dok s SDP-om nije bilo tako”, kazao je Grmoja. 

Na pitanje o putovanju izaslanstva HDZ-a vladinim zrakoplovom u Helsinki gdje se održavao kongres Europske pučke stranke, Grmoja kaže kako je ključni alat za borbu provi korupcije transparentnost.ž

“Nitko ne tvrdi da je najveći problem put u Helsinki. Ali oni ne žele dati informacije, putne naloge. Mi smo u saborsku proceduru uputili zahtjev da se vide svi troškovi koji nastaju tijekom obavljanja dužnosti. I predsjednica nije povjerenstvu dostavila neke informacije. Kada bi imali registar po uzoru na Kanadu i Irsku, online bi bile dostupne sve informacije o tome kako dužnosnici troše novac na putovanjima. Ali oni na to ne pristaju i pokazuju da njihove izjave o borbi protiv korupcije nemaju nikakvu težinu”, rekao je Grmoja.

Rekao je i kako pravosuđe u Hrvatskoj definitivno nije neovisno.

“Trebalo bi analizirati sve, ali se radi po potrebi. Pravosuđe u Hrvatskoj bilo bi neovisno da su istražni organi krenuli na Kujundžića dok je bio ministar. Dok dužnosnici ne shvate da jedino transparentnim postupanjem mogu nešto promijeniti, neće biti prave borbe protiv korupcije”, rekao je Grmoja.

Kada su u pitanju referendumske inicijavite, rekao je potrebno poštivati volju naroda.

“Mi moramo poštovati volju građana kada su u pitanju inicijativce, a u inicijativi Narod odlučuje imamo preko 9 posto nevažećih potpisa, a potpisi su pregledavani u Kuščevićevom ministarstvu. U potpisima inicijative 67 je previše je oko 4.5 posto nevažećih potpisa, a pregledao ih je Zavod za statistiku. Mi smo za to da se pokrene ponovno brojanje popisa. Kada pogledamo netransparentnost postupka, kao i to da kod inicijative Narod odlučuje saborskim zastupnicima nije bio dozvoljen uvid u kontrolne liste, za koje je na kraju rečeno da su uništene… to budi velike sumnje” kaže Grmoja.

“Vladajući mogu sve odraditi preko Ustavnog suda izgleda. Rashodovani političari završili su u Ustavnom sudu, što je apsolutno nedopustivo. Zadnje odluke Ustavnog suda pokazuju da je to jedno politikansko tijelo”, rekao je Grmoja. (N1)

Politika

Bačić: U HDZ-u nema panike, Grabar-Kitarović pobjeđuje jer smo prejaki

Published

on

Predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić u petak je izrazio uvjerenje da će njihova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović pobijediti i u prvom i u drugom krugu izbora, ističući kako u HDZ-u nema “panike” jer su prejaki.

 “Panike u HDZ-u nema, prejaki smo”, izjavio je Bačić novinarima u Saboru, odbacivši oporbene navode da zbog rezultata anketa u HDZ-u vlada panika.

 Odbacio je i tvrdnje oporbe da su predsjednički izbori referendum o poziciji predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, uvjeren kako će izborni rezultati njihove kandidatkinje pokazati da HDZ ima iznimno dobar rejting u svojoj četvrtoj godini obnašanja vlasti.

 “Uvjeren sam da će ona pobijediti i u prvom i u drugom krugu“, poručio je Bačić ujedinjenim oporbenim strankama koje na izborima podupiru Zorana Milanovića. Oporbi zamjera da “istim aršinima” ne mjere izjave, postupke i karijere svih predsjedničkih kandidata, ističući kako mu je neshvatljiv toliki disbalans u njihovu “mjerenju” kandidata.

Milanović prešućuje važne podatke iz životopisa

 “Zoran Milanović prešućuje vrlo važne podatke iz životopisa, ne želi objaviti što je radio protekle tri godine, kako je ostvario enormnu dobit i neshvatljivo mi je kako se s njim može razgovarati, a da ga se na početku o tome ne propita. Nema te tajne u poslovnom odnosu koja može biti ispred javnog interesa da budući predsjednik Hrvatske jasno kaže s kim je radio”, poručio je Bačić

 “Može se razgovarati i o nama, ali očekujemo da nas se na isti način mjeri“, kazao je i dodao kako mu je jasno da je javnost više zainteresirana za aktualnu predsjednicu, “ali nemojmo zatvarati oči pred puno većim gafom od onog je li neka izjava bila baš najpogodnija”.

 “Predsjednica govori onako kako misli da treba. Kada ja govorim o njoj, govorim o njezinim ovlastima i držim da je svoj mandat odlično i sjajno odradila“, rekao je Bačić.

 Novinare je zanimalo kako tumači navode predsjednika Sabora i glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića da prvo idu predsjednički, pa HDZ-ovi unutarstranački, a onda parlamentarni osim ako HDZ-ovi koalicijski partneri ne budu lojalni.

Politička stabilnost je važna, ali ne na račun naših stavova i programa

 Bačić je odgovorio kako za HDZ nakon predsjedničkih slijede unutarstranački pa parlamentarni. “To je normalan slijed događanja, sto puta smo rekli da nam je važna politička stabilnost i na njoj svakodnevno inzistiramo. Bez stabilnosti ne bi bilo gospodarskog rasta, ali to ne znači da ćemo zbog nje trpjeti političku štetu na račun naših stavova i programa”, istaknuo je.

 Očekuje korektnost koalicijskih partnera, a kad bi oni izašli iz tog okvira “zbog vlastite vidljivosti”, kazao je, HDZ bi tada promijenio slijed događanja i #vjerojatno bi parlamentarni izbori uskočili prije nego što ih očekujemo”.

 “Razumijemo potrebu naših partnera da se ne utope u HDZ, ali ne popuštamo im izvan naših bitnih odrednica. Kad bismo ocijenili da to ne bi bilo dobro za Hrvatsku, ne bismo inzistirali da izbori budu u listopadu“, pojasnio je Bačić stranačke stavove.

Ucitavanje vijesti

Politika

IDS: Treba javiti Nijemcima da je pozdrav “Heil Hitler” sasvim OK

Published

on

Izvor: ids-ddi

Iz IDS-a su u četvrtak osudili odluku Visokog prekršajnog suda po kojoj, navode mediji, uzvik pjevača Marka Perkovića Thompsona “Za dom spremni” na početku pjesme “Bojna Čavoglave” ne predstavlja nezakonito ponašanje, ironizirajući kako sada Nijemcima treba javiti “da je pozdrav ‘Heil Hitler’ sasvim OK”.

 Iako s tog suda još nisu službeno objavili svoju odluku u tom predmetu, s obzirom da presuda još nije odaslana, IDS-ovci su se pozvali na medije koji su objavili da je sud odlučio kako sporni uzvik nije nezakonit, te poručili kako “s gnušanjem” gledaju na odluku suda koji odobrava isticanje ustaškog pozdrava.  

 “U zemlji koja za nekoliko tjedana preuzima predsjedanje Europskom unijom, sud je odlučio da nema ništa spornog u veličanju fašizma. Fantastičan uvod u hrvatsko predsjedanje”, kažu u IDS-u i dodaju kako bi u ovom slučaju “trebalo javiti kolegama Nijemcima da je pozdrav ‘Heil Hitler’ sasvim OK”.

 Ističu da sav civilizirani svijet jednoglasno osuđuje revitalizaciju zločinačkih režima poput fašizma i nacizma te na bilo kakav oblik promicanja tih režima gledaju kao na anticivilizacijski čin, “osim Hrvatske”.

 Navode kako bezrezervno osuđuju takvu odluku, “u nadi da će se pojedinci prizvati pameti prije nego odluka postane pravomočna”, zaključujući da “Hrvatskoj zaista ne treba takva sramota”.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanovića ne zanima BiH, kampanju neće tamo provoditi, evo zašto…

Published

on

Danas je, predsjednički kandidat Zoran Milanović, u sklopu predsjedničke kampanje, posjetio Krapinu. Na pitanje koliko je potrošio na kampanju, odgovorio je:

“Jako malo, milijun sigurno da, osam milijuna nema šanse”, odgovorio je Zoran Milanović na pitanje koliko je novaca do sada potrošio u kampanji.

“Jako su važne odredbe o financijama i značajno je kad je HDZ dan prije EU izbora promijenio pravila o financiranju da bi mogao potrošiti četiri milijuna kuna. Prije je ograničenje bilo milijun i pol. Takvim odlukama pogoduje se onima koji imaju, a to je samo HDZ.

Zakonom o izboru predsjednika spriječila bi se krađa, potpuno onemogućila, ovako je ona kapilarno moguća. HDZ briljira u tome”, komentirao je Milanović koji smatra da su izmjene Zakona o izboru predsjednika potrebne. Kaže kao neće održati donatorske večere.

“Donatorske večere su prevara, to je samo način da se opere novac”, naglasio je.

Sučeljavanje s predsjednicom ga, govori, više ne zanima. “Ma to je već prošla tema. Tražio sam to pet mjeseci, sada više nema smisla o tome razgovarati. Gledamo nenormalne kampanje, nenormalne poruke, divljanje jedne stranke”, rekao je i dodao:

“Prvi puta u dvadeset godina debate u prvom krugu nema radi eskapizma i bijega Grabar-Kitarović.”

Na upit ima li panike u stožeru da neće ući u drugi krug, Milanović se smije: “Panike? Kakva je to riječ. Uvijek ima opreza, uvijek, od prvog dana. Ja nisam ušao u ove izbore kao anketni favorit.

Stvari idu prema mom očekivanju, solidno, i dobit ću ove izbore u drugom krugu tko god uđe. Od dva kandidata HDZ-a, jedan otvoreni, drugi prikriveni. Nema panike, ali ima organiziranog i napornog rada.”

Odluku Visokog prekršajnog suda prema kojoj Marko Perković Thompson nije kažnjen zbog uzvikivanja “Za dom…”, nije htio komentirati.

“Neću o tome u ovoj kampanji, o tome ćemo nakon izbora. To kao da je tempirano da nas ponovno zatruje. Mislim sve najgore o tome. Ne želim se navući na tanak led divljaštva koji uvijek netko servira pred izbore”, poručio je Milanović.

svrnuo se i na granični spor između Hrvatske i Slovenije.

“Hrvatska je jučer još jednom uspjela u obrani svog stajališta. Da sam Kolida rekao bih ‘Hrvatska je poznata zahvaljujući meni, a ne našim nogometašima ili sportašima’. Međutim, to je naša zasluga jer smo mi Hrvatsku izvukli iste sekunde iz arbitraže 2015. godine, a Slovenija je na tankom ledu. Na kraju ćemo morati sjesti sa Slovenijom i dogovoriti bilateralno. S druge strane, vidim stotine razloga da budemo odlični susjedi sa Slovenijom”, rekao je.

U sklopu predsjedničke kampanje neće, kaže Milanović, otići u Bosnu i Hercegovinu.

“U BiH neću ići jer nije uparivo s mojim načinom i svime što sam govorio do sada. Mislim da oni u Bosni znaju tko bi im prvi skočio u pomoć kad nešto treba, ali ova prljava svakodnevna politika i ono što HDZ tamo radi već 30 godina je nešto u čemu ne mogu sudjelovati”, kazao je Milanović.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije