Povezite se

Politika

Grmoja: “Pupovac želi iskamčiti što više, a Plenković ga drži zbog međunarodnog ugleda”

Objavljeno

-

U Novom danu aktualne političke teme komentirao je Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Na pitanje kada će Most odlučiti o kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima, Nikola Grmoja kaže kako će to učiniti na glavnom odboru stranke.

“U narednih 15 dana imat ćemo glavni odbor stranke, analizirat ćemo što ti izbori znače za Most i Hrvatsku i donijet ćemo odluku. Izgleda da su se 3 kandidata iskristalizirala kao najozbiljnija, a što se Mosta tiče, ja mogu komunicirati samo ono što je odluka glavnog odbora stranke. Za sada je to da idemo sa svojim kandidatom, ali to se može promijeniti”, rekao je Grmoja.

Rekao je kako se previše vremena troši na to kako bi se pozicioniralo kandidate u lijeve ili desne.

“Mislim da u nas previše daje pozornosti tome. Kolinda Grabar-Kitarović ima vjerojatno birače koji se mogu svrstati i u centar, jer se na predsjedničkim izborima glasa prema neki osobnim preferencija, a ne toliko prema onome kako su pozicionirani u političkom spektru”, rekao je Grmoja.

Rekao je kako je izjašnjavanje Mosta po pitanju ljevice i desnice jasno.

“Meni nije ništa problematično, jasno je koje su teme u našem fokusu – borba protiv korupcije, borba za referendumsko izjašnjavanje građana, ekonomska pitanja… Nikad nisam bježao od svog svjetonazora, mislim da jedan dobar dio hrvatskog političkog korpusa drži do tradicionalnih vrijednosti”, kazao je Grmoja.

Kada je u pitanju nasilje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine kaže kako ga potpuno osuđuje, kao i bilo kakvo nasilje uopće.

“Da imamo jedan slučaj nasilja to je previše u društvu, prema bilo kome. To je nedopustivo. Vidio sam podatke o nasilju i ako se usporedimo s drugim zemljama, nije sve tako kako se predstavlja u dijelu javnosti i medija. Ono što pridonosi dojmu da je nasilja više jeste što se ništa ne može saktiri, a to je i dobro. To se vidi u slučaju s Damirom Škarom. No, prisutnošću nasilja u medijima stvara se dojam da je ovo društvo nasilja. Znao sam da se u Uzdolju radi o navijačima, to je njihov klasičan način djelovanja, ali ne postoji politički akter, relevantan medij koji bi to opravravao”, smatra Grmoja. 

Pupovčeve izjave povodom nasilja u Uzdolju smatra promišljenim.

“On je jedan jako mudar, pragmatičan političar, koji je svjestan toga da Hrvatska nije faktor nestabilnosti u regiji. Namjerno je išao s tako jakim izjavama, približava se hrvatsko predsjedanje EU i nastoji što više iskamčiti, a Plenković ga želi zadržati zbog međunarodnog ugleda. Mislim da se neće dogoditi ništa, ovo što HVIDRA govori da neće podržavati HDZ ako ostanu s SDSS-om? Pa gdje oni žive, već godinama su s njima u koaliciji, a tek sada im je to postalo problem. Ti koji optužuju Plenkovića su i sami bili s SDSS-om u vlasti, poput Đakića, Karamarka. Karamarko i Brkić pregovarali su s SDSS-om. Ne volim licemjerje, HDZ-u je SDSS strateški partner i mnogo dulje nego što traje Plenkovićeva vlada. Čuo sam Furia Radina koji je rekao da je HDZ uvijek držao do toga što misli SDSS i manjine, da im je bilo stalo do njihovog mišljenja, dok s SDP-om nije bilo tako”, kazao je Grmoja. 

Na pitanje o putovanju izaslanstva HDZ-a vladinim zrakoplovom u Helsinki gdje se održavao kongres Europske pučke stranke, Grmoja kaže kako je ključni alat za borbu provi korupcije transparentnost.ž

“Nitko ne tvrdi da je najveći problem put u Helsinki. Ali oni ne žele dati informacije, putne naloge. Mi smo u saborsku proceduru uputili zahtjev da se vide svi troškovi koji nastaju tijekom obavljanja dužnosti. I predsjednica nije povjerenstvu dostavila neke informacije. Kada bi imali registar po uzoru na Kanadu i Irsku, online bi bile dostupne sve informacije o tome kako dužnosnici troše novac na putovanjima. Ali oni na to ne pristaju i pokazuju da njihove izjave o borbi protiv korupcije nemaju nikakvu težinu”, rekao je Grmoja.

Rekao je i kako pravosuđe u Hrvatskoj definitivno nije neovisno.

“Trebalo bi analizirati sve, ali se radi po potrebi. Pravosuđe u Hrvatskoj bilo bi neovisno da su istražni organi krenuli na Kujundžića dok je bio ministar. Dok dužnosnici ne shvate da jedino transparentnim postupanjem mogu nešto promijeniti, neće biti prave borbe protiv korupcije”, rekao je Grmoja.

Kada su u pitanju referendumske inicijavite, rekao je potrebno poštivati volju naroda.

“Mi moramo poštovati volju građana kada su u pitanju inicijativce, a u inicijativi Narod odlučuje imamo preko 9 posto nevažećih potpisa, a potpisi su pregledavani u Kuščevićevom ministarstvu. U potpisima inicijative 67 je previše je oko 4.5 posto nevažećih potpisa, a pregledao ih je Zavod za statistiku. Mi smo za to da se pokrene ponovno brojanje popisa. Kada pogledamo netransparentnost postupka, kao i to da kod inicijative Narod odlučuje saborskim zastupnicima nije bio dozvoljen uvid u kontrolne liste, za koje je na kraju rečeno da su uništene… to budi velike sumnje” kaže Grmoja.

“Vladajući mogu sve odraditi preko Ustavnog suda izgleda. Rashodovani političari završili su u Ustavnom sudu, što je apsolutno nedopustivo. Zadnje odluke Ustavnog suda pokazuju da je to jedno politikansko tijelo”, rekao je Grmoja. (N1)

Politika

Izbori za Sabor: U petak završava izborna promidžba

Published

on

Još u petak sudionici izbora za Hrvatski sabor, političke stranke i koalicije, mogu se predstavljati biračima, koji će svoje mišljenje o njima i njihovim programima iskazati na biralištima, u nedjelju, 5. srpnja.

  U petak u ponoć nastupa dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata,  objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

 U proteklih 15 dana službene promidžbe birači su imali priliku upoznati gotovo 2700 kandidata sa 192 liste. Broj listi po izbornim jedinicama nije isti – kreće se od 13 u 5. do 22 u 7. izbornoj jedinici.

 Na izbornim listama žena je 41 posto, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina.  

 U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata, a već sada je jasno tko će ponovno zastupati mađarsku i talijansku manjinu. Naime, za po jednog zastupnika tih manjina samo je po jedan kandidat, Robert Jankovics odnosno Furio Radin.

 Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine. U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira ih se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

 Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite koje se primjenjuju, nedjeljni parlamentarni izbori jedni su od najzahtjevnijih od stjecanja hrvatske neovisnosti.

 Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, glasovat će se na oko sedam tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, sve će pratiti gotovo 8.700 promatrača. Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća hrvatskih birača.

Ucitavanje vijesti

Politika

Thompson poručio biračima: “Birajmo ljude koji su se iskazali u stvaranju hrvatske države i njenoj obrani u Domovinskom ratu”

Published

on

Domoljubni pjevač Marko Perković Thompson na društvenim mrežama pozvao je svoje pratitelje da svakako izađu na izbore.

U objavi na svojem Facebooku napisao je da ima potrebu obratiti se svojim pratiteljima i pozvati ih da izaberu ljude koji su se iskazali u stvaranje hrvatske države i njezinoj obrani. Dodao je da njegovi prijatelji trebaju birati ljude koji se zalažu za kršćanska načela i očuvanje svih naših vrednota.

Objavu prenosimo u cijelosti:

Dragi prijatelji,

nalazimo se pred još jednim vrlo važnim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru pa imam potrebu obratiti Vam se i pozvati Vas da svakako izađete na ove izbore.

Birajmo ljude koji su se iskazali u stvaranju hrvatske države i njenoj obrani u Domovinskom ratu. “Ako su je bili kadri stvoriti i obraniti, bit će kadri s njom i upravljati”.

Birajmo ljude za koje smo sigurni da će se zalagati za kršćanska načela i očuvanje svih naših vrednota.

Na političkim listama koje nam se nude pronađimo takve ljude, oni postoje i zato dobro promislimo kome dati glas.

Nemojmo dopustiti da na vlast dođu oni pojedinci, stranke i njihovi sljedbenici, koji su demonstrativno napustili Hrvatski sabor prilikom izglasavanja hrvatske neovisnosti, kao ni oni koji su pasivno promatrali kalvariju njenog stvaranja i Domovinskog rata, a danas bi htjeli s njom upravljati.

Zato bez obzira na sva lutanja i pogreške koje smo prošli, moramo nastaviti onim putem kojim smo započeli devedesetih.

“…Sve bi’ dao da je vidim

ponosnu i lijepu k’o u snovima…”

Bog i Hrvati

M.P. Thompson

Dragi prijatelji, nalazimo se pred još jednim vrlo važnim izborima za zastupnike u Hrvatskom saboru pa imam potrebu…

Objavljuje Marko Perković ThompsonPetak, 3. srpnja 2020.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Omogućili smo glasovanje u četiri puta više domova za starije

Published

on

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da postoje dva načela – pravo glasa i zaštite zdravlja – vezano uz situaciju da pojedini građani zbog epidemije koronavirusa neće moći glasati, ali i da je omogućeno glasovanje u četiri puta više domova za starije, 83.

“Smatram da ustavno pravo – da građani imaju pravo birati – treba biti glavno načelo, to je ono što je najvažnije. Drugo, da moramo voditi računa o zdravlju naših sugrađana. Treće, da smo u odnosu na ranije situacije omogućili glasovanje u četiri puta više domova za starije nego što je bilo inače”, rekao je Plenković odgovarajući na pitanje je li DIP trebao angažirati više članova biračkih odbora da se svima omogući njihovo ustavno pravo.

Nije prvi put da oni koji boluju od zaraznih bolesti ne glasaju, treba naći balans

Dodao je da je prije bilo omogućeno glasovanje u oko 25 domova, a sada u 83. Postoje i brojni mali privatni domovi, gdje je ključan element i prethodne registracije i prijave o tome gdje će ti ljudi glasati. Važno je, ističe Plenković, da u daljnjoj komunikaciji DIP pojasni na koji način može omogućiti tim građanima da glasaju.

Također, ne vjeruje da postoji prostor za osporavanje izbornog rezultata ako ostane preporuka da zaraženi koronavirusom ne mogu glasati.

“Moramo biti realni uz svo uvažavanje ove situacije. Nije ovo prvi put da ljudi koji boluju od zarazne bolesti neće glasati na nekim izborima, nije ovo prva takva situacija da se s njom nismo susreli. Treba naći adekvatan balans i omogućiti što većem broju naših građana da iskoriste svoje biračko pravo”, poručio je Plenković.

U sučeljavanju očekujem argumentiraniju raspravu, zabrinut sam SDP-ovom retorikom

Vezano za sutrašnje završno sučeljavanje s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem, rekao je da očekuje argumentiranu raspravu, ali i možda malo argumentiraniju nego što je bila prošli put. Zabrinjavajućim je nazvao pokušaj SDP-ove koalicije da upozorava na korupciju, lopovluk i fašizam.

“Zabrinut sam za takvu retoriku nekoga tko pretendira dobiti povjerenje hrvatskih birača da upravlja zemljom u ovako izazovnim vremenima. Ovo je vrijeme za pouzdane, odgovorne, stručne iskusne ljude koji će na temelju dosadašnjih postignuća nastaviti rad i gospodarski rast”, rekao je Plenković.

Vezano za kampanju, rekao je da su sve poruke HDZ-a bile konzistentne, temeljene na činjenicama i da nisu bazirane na floskulama, neutemeljenim napadima ili rješenjima koja nemaju pokriće u zakonskom i financijskom smislu.

HDZ će biti relativni pobjednik izbora 

Što se tiče predizbornih anketa, rekao je da su one i u izborima 2016. davale prednost lijevoj koaliciji te da će HDZ biti relativni pobjednik ovih izbora. Cilj da dođu do rezultata kojeg su imali 2016. je realan, ambiciozan i pokazuje karakter HDZ-a kakvog on vodi četiri godine i koji je jasan i precizan u vrijednosnom smislu, ističe Plenković.

“Zato bi bilo dobro da ovi s kao lijeve liberalne opcije, koji tako lakonski puštaju u eter riječ fašizam, neka oni to malo pojasne na koga misle. Tko su ti netolerantni, isključivi, fašisti na koje misli SDP? Ja bih to volio čuti”, poručio je.

SDP-ovu kampanju na čijim plakatima i spotovima nema nikoga od njih nazvao je jedinstvenim primjerom “političke kamuflaže lidera SDP-a”. 

Škoro pretendira biti iskonskiji HDZ-ovac nego što je

Vezano za predsjednika Domovinskog pokreta Miroslava Škoru, rekao je da je bio član HDZ-a i da je nastupao za novac u kampanjama HDZ-a, a da sada “pretendira biti veći i iskonskiji HDZ-ovac nego što je i koji u nastupima ima osebujne definicije domoljublja”. 

Dodao je da su oko njega okupljeni ljudi koji su bili dojučerašnji članovi HDZ-a ili ljudi koji su u izbornim utakmicama s njima bili u partnerstvu. 

“To je grupacija koja gleda da bude nekakva alternativa, ne znam čemu točno. Sve bitno što je trebalo riješiti u hrvatskoj u pogledu suverenizma, državotvorstva i domoljublja je apsolvirano u vrijeme predsjednika Tuđmana i vodstva HDZ-a devedesetih godina”, poručio je Plenković, dodavši da teme prošlosti nisu rješenje za budućnost. 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije