Viktorija Kaleb: “Ne zaboravite koliko je naše hrvatsko tlo natopljeno svetom krvlju naših branitelja”

Počast i zahvalu hrabrim pripadnicima 2. gardijske brigade „Gromovi“ koji su, 22. kolovoza 1991. godine položili svoje živote u akciji „Brđani 1991“, kao i poginulim Gromovima, ali i svim drugim braniteljima u herojskoj obrani Sunje tijekom Domovinskog rata, odala je danas u ime Grada Petrinje Viktorija Kaleb, zamjenica gradonačelnika.

U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardista 2. bojne 2. gbr Gromova – Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno. Tom prigodom zmjenica gradonačelnika gada Petrinje Viktorija Kaleb kazala je:

„Bila mi je velika čast i zadovoljstvo što sam nazočila današnjoj komemoraciji, sjećanju na naše poginule branitelje Domovinskog rata, sjećanju na akciju gdje su poginula petorica mladića na Brđani Cesti i na akciju ovdje na željezničkom kolodvoru u Sunji gdje je poginulo 11 mladića, hrvatskih heroja.

Ne mogu se oteti dojmu,a da ne spomenem imena naših generala, nažalost pokojnog generala Bobetka koji je vodio akciju „Brđani“ i gospodina generala kojeg ovom prilikom i sama pozdravljam, našeg heroja, genijalnog intelektualca i branitelja Sunje, zapovjednika Sunje, generala Praljka koji čeka presudu.

Svaki put kad dođem na bilo koju komemoraciju uvijek najprije promislim koliko je naše hrvatsko tlo natopljeno svetom krvlju naših branitelja, koliko je sveto ovo tlo. Jutros mi je evo prva pjesma bila „Poljubi zemlju po kojoj hodaš“ od Miše Kovača, nekako mi je sjela u uho.

Mi Hrvati smo nažalost kroz povijest uvijek svojom vlastitom krvlju natapali našu zemlju, ali ta krv je sveta krv i poziva na novu Hrvatsku, slobodnu Hrvatsku od svega onog što nije sloboda, što nije dobro, što nije blagoslov.

S tim mislima zahvaljujem se što sam mogla nazočiti ovoj komemoraciji, zahvaljujem se u ime našeg gradonačelnika gospodina Darinka Dumbovića kojeg danas zastupam i u svoje osobno ime i u ime svih Petrinjaca koji su dali veliki obol u Domovinskom ratu.

U akciji „Brđani“ poginuo je jedan odnosno dva Petrinjca,ovisno kako gledamo, jedan Petrinjac, jedan Mošćenićan. Nažalost, ali i na ponos cijeloj Petrinji, nema mjesta u županiji ili diljem Lijepe naše gdje netko od mladića iz Petrinje nije položio svoj život za Domovinu,a to nas još više obvezuje i navodi na razmišljanja za što su ti ljudi dali svoj život.

Imamo li Hrvatsku onakvu kakvu su oni sanjali, kakvu su sanjali naši djedovi, očevi i kakvu i mi sanjamo. Nemamo je, takvu Hrvatsku nemamo, ali nadam se da ćemo ju imati.“