52. Omladinski tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice u Americi održan u Lisinskom


52. Omladinski tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice u Americi održan je u subotu, 30.06.2018. god. pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović u Zagrebu u KD Vatroslava Lisinskog.

Na festivalu sudjelovalo je 17 folklornih skupina iz SAD-a i Kanade i jedna iz Hrvatske.
Ovaj festival sedmi je po redu koji u suradnji s gradom Zagrebom organizira Hrvatska matica iseljenika.
U Zagreb je došlo 1200 sudionika te još toliko članova obitelji i pratnje. Poseban je to način povezivanja s domovinom ali i veliki iskorak za promociju Hrvatske i našeg turizma, jer upravo su iseljeni Hrvati naši najbolji promotori.

Manifestacija za sudionike festivala počela je već u petak zajedničkom probom i koncertom dobrodošlice te prijemom za sve sudionike festivala.

52. Omladinski tamburaški festival Hrvatske bratske zajednice u Americi u subotu u KD Vatroslava Lisinskog otvoren je izvođenjem američke, kanadske i hrvatske himne.

Na pozornici KD Vatroslava Lisinskog, sva djeca sudionici festivala pod dirigentskom palicom gostujućeg dirigenta Marije (Krpan) Kuren iz Steeltona (PA) izvela su državne himne i tri odabrane tamburaške kompozicije.

Prisutne su pozdravili visoki gosti, Donald Weakley, predsjednik Omladinske kulturne federacije HBZ; W. Robert Kohorst, Američki Veleposlanik u Hrvatskoj; Zvonko Milas, državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske; Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika i glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo.
Glavna tajnica i rizničarka Bernadette Luketich predstavila je gostujuću dirigenticu Mariju Krpan Kuren.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Zvonko Milas kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske u svom govoru naglasio je kako su ljubav i strast mladih umjetnika odraz prepoznavanja vrijednosti hrvatske kulture koji svjedoče da hrvatski jezik, glazba te drevni običaji žive i danas u dalekoj Americi. Čestitajući izvođačima na trudu i radu kojim doprinose očuvanju hrvatskog identiteta poručio je:

“Ovakvi projekti kojima se potiče i promiče hrvatsko zajedništvo i slavi hrvatski duh, predstavljaju svjetionik hrvatske kulture!”

Potom su 12-minutnom izvedbom svoj program predstavili 17 kulturno umjetničkih društava iz Amerike i jedno iz domovine Hrvatske – KUD Sveti Juraj iz Zagorja pokraj Ogulina.

Hrvatska bratska zajednica u Americi (Croatian Fraternal Union of America), najstarija i najbrojnija hrvatska organizacija u iseljeništvu, povjerila je Hrvatskoj matici iseljenika organizaciju svog tradicionalnog 52. tamburaškog festivala mladih HBZ-a.

Daleko od domovine, HBZ veliki trud ulaže u održavanju hrvatskog identiteta među svojim mladim članovima. Nastupom u Zagrebu na poseban način iskazuje se zahvalnost hrvatskim iseljenicima svih generacija što njegujući hrvatske tradicijske vrednote održavaju svoj nacionalni identitet.

Na festival ove godine, po sedmi put u organizaciji HMI, došlo je više od tisuću i dvjesto sudionika i gostiju iz Amerike i Kanade. Vratit će se u zemlju u kojoj žive s lijepim uspomenama, novim prijateljstvima i još ponosniji na svoje korijene i domovinu iz koje su potekli.

Još prije godinu dana, uzbuđenje i veselje ovladalo je mnogobrojnom djecom i roditeljima, u Americi, kada je Omladinska kulturna federacija Hrvatske bratske zajednice donijela odluku da se 52. Tamburaški festival mladeži održi u prelijepoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u Zagrebu. San je djece i roditelja da posjete domovinu svojih predaka i da na festivalskoj pozornici pokažu svoje umijeće te ljubav prema folklornoj i tamburaškoj baštini.

Sve je započelo prije pola stoljeća u Dječjem domu u DesPlainesu, u saveznoj američkoj državi Illinois, gdje je održan prvi Omladinski festival HBZ-a 1967. god. Dječji dom ili sirotište osnovano je poslije Prvog svjetskog rata da bi se zbrinula djeca koja su izgubila roditelje u ratu. Kad su ta ratna siročad završila svoje školovanje i postala samostalna, izbio je Drugi svjetski rat te je Hrvatska bratska zajednica odlučila da Dječji dom ostane i dalje otvoren, te da brine o novom valu djece koja su pristizala tijekom tih ratnih godina.

U domu su djeca, osim skrbi, stjecala i školsku te drugu naobrazbu kroz kulturno-zabavne aktivnosti te upoznavala programe i ciljeve fraternalizma, kako bi jednog dana postali dobri članovi Zajednice. Dom je imao pjevački zbor a kasnije i tamburaški s kojim su nastupali diljem Amerike. Dvoje djece iz DesPlainesa, John Gornik i Joseph Kirasich, i danas su odlični tamburaši te učitelji glazbe.
Festival je 1966. god. utemeljila skupina fraternalističkih aktivista na čelu s izvrsnim vođom i vizionarom Bernardom M. Luketichem, kasnije predsjednikom Zajednice.
U pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća bio je osjetan zamah tamburaške i hrvatske narodne baštine koja se širila diljem američkog kontinenta, pa je sazrela ideja da se ona prikaže na jednom mjestu.

Iako festival mladeži nije natjecateljskog karaktera, ipak izbor programa i koreografije, te uvježbavanja i probe traju dugo na najvišoj razini odgovornosti.

Festival mladeži HBZ-a se svake godine seli iz grada u grad.Ove godine grad Zagreb je dobio privelegiju na radost svih sudionika biti domaćinom Tamburaškog festivala mladeži Kulturne federacije HBZ-a .
U nedjelju, 1. srpnja u 11:30 sudionici festivala prisustvovali su svetoj misi u Zagrebačkoj katedrali uz sudjelovanje tamuraškog zbora.

Poslijepodnevna zabava i druženje sudionika festivala nastavljeno u Dugom Selu odlaskom u „Bunčić klet“.

Tekst/Foto: Kamila Geneja Banfić