Slučaj ojkača: “Demoniziraju se pripadnici srpske zajednice”

Izvor: N1

Demokratski savez Srba (DSS) ocijenio je u utorak da otkazivanje održavanja trećeg Festivala ojkače u Petrinji zbog inzistiranja braniteljskih udruga jasno ilustrira obespravljenost srpske zajednice diljem Hrvatske.

Treći festival ojkače, koji se u organizaciji petrinjskog pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” trebao održati 25. kolovoza u Hrvatskom domu, odgođen je zato što je, nakon protivljenja nekih braniteljskih udruga i stranaka, 12 od 13 izvođačkih skupina otkazalo sudjelovanje.

“Nakon višednevnih pritisaka, desničarske grupacije u Petrinji i okolici uspjele su u svom naumu da spriječe ostvarivanje prava srpske zajednice na kulturnu autonomiju održavanjem 3. “Festivala ojkače” u Petrinji. Ovaj primjer jasno ilustrira stupanj ostvarivanja prava srpske zajednice diljem Republike Hrvatske koji nije daleko od toga da se može kvalificirati kao obespravljenost”, stoji u priopćenju DSS-a.

Ističu da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina jasno propisano pravo svih nacionalnih zajednica pa tako i Srba na kulturnu autonomiju – održavanjem, razvojem i iskazivanjem vlastite kulture te pravo očuvanja i zaštite svojih kulturnih dobara i tradicije.

“Međutim, kao i svako pravo koje se odnosi na Srbe tako i ovo ima svoje cenzore u raznim desničarskim grupacijama koje misle da su jače od pravne države i u stanju su da nameću zabrane i ograničenja kada im nešto nije po volji”, tvrde.

Demoniziraju pripadnike srpske zajednice
Tako su, navodi DSS, “zabranili pravo Srba na svoj jezik i pismo u Vukovaru, spriječili uklanjanje ploče sa fašističkim obilježjima iz javne upotrebe (ploča kod Novske), uzeli si za pravo da propisuju koje manifestacije i događaji nisu dobrodošli u javnom prostoru”.

“Indirektno, u stvari, oni demoniziraju pripadnike srpske zajednice i otežavaju njihov svakodnevni život”, ustvrdili su.

DSS najoštrije osuđuje napade i pruža punu podršku pododboru SKD “Prosvjete” u Petrinji i predsjednici Mari Vilus uz poruku da istraju u borbi za očuvanje kulturne baštine Srba na prostoru Banije.

Vladi poručuju da pročitaju Ustav i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te da pruže zaštitu pripadnicima srpske zajednice od svake djelatnosti koja ugrožava ostvarivanje njihovih prava i sloboda.

Srpskim zastupnicima u Saboru poručili su da razmisle isplati li se “osiguravati većinu Vladi koja svojim (ne)činjenjem doprinosi ukidanju prava srpske zajednice”.