Povezite se

Lifestyle

35 godina “Erotike”: Prodaja išla do rekordnih 500.000 primjeraka

Objavljeno

-

Prvi broj legendarne Erotike, “Revije za kulturu i umjetnost ljubavi”, izašao je u veljači 1985. da bi krajem 80-ih postao najtiražniji erotski magazin u istočnoj Europi s rekordom od gotovo 400.000 prodanih primjeraka u bivšoj državi i dodatnih 100.000 u Mađarskoj, tiskanih u Zagrebu na mađarskom jeziku.

Glavni urednik i pokretač tog, sada već kultnog, ali i definitivno najuspješnijeg revijalnog izdanja kuće Vjesnik, Milivoj Pašiček, kaže da pri osmišljavanju i odobravanju sadržaja i koncepcije tog izdavačkog erotskog projekta davne 1985. nije bilo gotovo nikakvih problema.

Erotici su prethodila dva broja “pokusnog”, ali uspješnog i profitnog RS Magazina Erotika tiskanih u 1984. s prosječnom prodanom nakladom od preko 70.000 primjeraka što je, kako se kasnije ispostavilo, umirilo socijalističke “dušobrižnike”, ali je bio i znak tadašnjem vodstvu kuće Vjesnik da se i s erotskim izdanjem treba ozbiljnije uhvatiti u koštac.

‘Konzervativna Jugoslavija otvorenija od današnje Hrvatske’

“Jugoslavija je kao bila konzervativna, ali je bila deset puta otvorenija od današnje Hrvatske”, kaže Pašiček. Dodaje kako je pokretač projekta bio profit, a formula uspjeha kvalitetni tekstovi, a ne puko “ljepljenje” erotskih fotografija. Stoga je i ugled Erotike rastao zbog imena autora i tema kojima su se bavili u tom erotskom magazinu.

“Priče za Erotiku punim imenom i prezimenom pisali su, između ostalih, i Zvonimir Majdak, Ivan Kušan, Drago Kastratović, Alojz Majetić, Zvonimir Balog, Predrag Raos, Tito Bilopavlović, Igor Mandić, a ‘po kazni’ mi je bio poslan i Denis Kuljiš. Surađivali su i Momo Kapor, Tomislav Sabljak, Fadil Hadžić, Stephan Lupino i Pero Kvesić, kolumne je pisala i Jelena Lovrić, kolumnistica Playboja Gerti Senger, a fotografirao je i pokojni Ivo Pukanić.

Među novinarima, umjetnicima, znanstvenicima i glumcima suradnici su bili Goran Milić, Aleksandar Tijanić, Lordan Zafranović, Krsto Papić, Bata Živojinović, ali i profesori Dražen Kalodjera i Ivica Maštruko” kazao je Pašiček.

Među suradnicima Sanader, ali i partijski ‘funkcioneri’

Podsjetio je da je erotske fotografije tada “lifrao” Ivo Sanader koji će kasnije postati drugi predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer. S Erotikom su tada surađivali i neki od vođa Saveza komunista, primjerice Sonja Lokar, izvršna sekretarica CK SK Slovenije i Branko Bošnjak, sekretar u tadašnjem zagrebačkom partijskom komitetu.

“Nađite mi danas autora s imenom i prezimenom kao što su u to vrijeme bili Majdak, Sabljak ili Raos koji će se danas potpisivati pod svoje erotske priče koje su već tada bile ‘žešće’. Danas to nitko ne bi potpisao zbog straha, zbog reakcije ‘konzervi'”, kaže Pašiček.

Uslijedio je uspjeh, prosječna prodana naklada Erotike 1985. bila je veća od 100.000 primjeraka, a u uspješnom bijegu od socijalističke malograđanštine i politikanstva, Erotika je rasvjetljavajući erotizaciju javnog života i rušeći socijalističke patrijarhalne mitove postala interesantna i tražena u zemljama tada nam susjednog socijalističkog bloka. Uslijedio je dogovor s Mađarima zainteresiranima za erotiku na zagrebački način.

“Mađarima smo prodali Erotiku u vrlo zanimljivom aranžmanu. Prodali smo im copyright, a Vjesnikovu tiskaru smo natjerali da Erotiku tiska na mađarskom jeziku. Dogovoreno je 100.000 primjeraka koji smo im slali kao jabuke, priznavali im oštećene primjerke, davali im po tisuću komada više ‘ako se otuđi ili uništi’. Uz tih 100.000 primjeraka rekordna nam je prodaja bila krajem 1987. kada je broj iz prosinca ‘planuo’ u 399.698 primjeraka” kaže Pašiček.

Na putu do kioska nestajalo i do 10.000 primjeraka

Uz rekordnu prodaju, Erotika je bila poznata i kao Vjesnikovo izdanje koje se najviše kralo prije dolaska na kioske.

“Znalo je biti ukradeno i do 10.000 komada Erotike iz tiskare, kralo se iz otpreme – ekspedita. Pitao sam se što bi se dogodilo da, recimo, u Tvornici čarapa Jadran netko ukrade deset tisuća čarapa, kako bi reagirali u Centralnom komitetu. Možda bi pala i gradska vlast”, istaknuo je Pašiček.

Kazao je i da je Erotika u potpunosti zasjenila erotske tiskovine iz beogradskog tiska koji je prve, ali prizemne erotske časopise u bivšoj državi počeo plasirati još 1968.

“U potpunosti smo pomeli konkurenciju. U srpskim gradovima, naročito u urbanim sredinama, Beogradu i Nišu, Erotika se prodavala bolje nego u nekim većim hrvatskim gradovima. To se ponajbolje vidi u količini malih oglasa koji smo zaprimali iz Srbije”, ispričao je Pašiček.

Prva veća neugodnost zbog golog muškarca u gay izdanju

Tržišni uspjeh Erotike stvorio je uvjete i za “nadogradnju” matičnog izdanja, erotski roman, erotski strip, izdanje nekad najprodavanije knjige Svjetski seksualni rekordi Axela Gardinga, reviju Extra erotika, kao prvi pokušaj domaćeg Playboya te izdanje prvog komercijalnog gay izdanja Erotike M krajem 1989 koji se prodavao zamotan u celofan. Upravo su goli muškarci stvorili i prvu nevolju Erotike s vlastima.

“Prvu smo veću neugodnost doživljeli kada smo tiskali golog muškarca. Kao da je to neka seksualna revolucija, pokušali su zaustaviti tiskaru i policija mi je kucala na vrata. Naravno, nisu uspjeli zaustaviti Erotiku”, kazao je Pašiček.

Erotika je bila daleko najuspješnije revijalno izdanje bivše kuće Vjesnik koje je bilo ugašeno 1990. Prema posljednjim dostupnim službenim podacima, u prve četiri godine izlaženja od 1985. do 1988. Erotika je bila prodana u više od 10 milijuna primjeraka. Nedostižni rekord bio je dosegnut 1988. kada se izdanje Erotike u prosjeku prodavalo u 300.204 primjerka.

Piše: Miroslav Edvin Habek

Nastavi pregledavati

Lifestyle

Gušti su gušti: Brkić na Harleyu u Sesvete na duvanjsku pitu

Published

on

Izvor: Facebook/M.Brkić

Gušti su gušti !!! Unatoč nedavnim političkim “brodolomima” Milijan Brkić ne propušta priliku da se pokaže i poziranjem ovjekovječi svoj imidž na Harley Davidsonu.

Tako je na Facebooku objavio kako se na Hareyu skoknuo do Sesveta samo zbog “Duvanjske pite”?!

Lijepo vrijeme, miris proljeća, vjetar u kosi, Brkić na Harleyu, sve je kazano.

Sami prosudite kako se osjećao nakon “Duvanjske pite” u poziranju za svoju stranicu Facebooka. Iako je vidno da je malo “zategao” mišiće i utegao stomak, nitko mu ne može zamjeriti da uživa u onom što voli, vožnju Hareyem i izged “mladića”.

[ ZBOG DUVANJSKE PITE VRIJEDI SE PROVOZATI DO SESVETA ]Kada se radi o Duvanjskoj piti, bajkeri 🏍 ne čekaju dostavu, odlične pite, za svaku preporuku 💪👏

Objavljuje Milijan BrkićSubota, 9. svibnja 2020.

Ucitavanje vijesti

Lifestyle

Rihanna donirala Barbadosu pet milijuna dolara protiv koronavirusa

Published

on

Rihanna/Izvor:Twitter

Pjevačica Rihanna donirala je pet milijuna dolara za borbu protiv koronavirusa na njezinom rodnom karipskom otoku-državi Barbadosu, priopćila je u subotu zaklada Clara and Lionel Braithwaite (CLB).

 Zaklada 32-godišnje pjevačice, koja nosi ime njezine bake i djeda, najavila je donaciju na svom Twitter računu, prenosi američka TV mreža Fox News.

 “Odgovorili smo na COVID-19 distribucijom pet milijuna dolara za humanitarne organizacije DirectRelief, FeedingAmerica, Rescueorg, WHO & Barbados za opskrbu zajednica sa zaštitnom opremom, medicinskim potrepštinama i hranom u više regija”, objavila je zaklada.

Rihanna je zakladu osnovala 2012. godine, a jedan od njezinih ciljeva je potpora i financiranje „revolucionarnih i učinkovitih programa obrazovanja, zdravlja i odgovora na hitna stanja diljem svijeta“.

“Nikad nije bilo važnije i hitnije zaštititi i pripremiti marginalizirane i nedovoljno očuvane zajednice – one koje će ta pandemija najteže pogoditi”, izjavila je Izvršna direktorica Zaklade CLF Justine Lucas.

 Donacija pjevačice pomoći će organizacijama koje pomažu zajednicama zaštitnim sredstvima, medicinskim potrepštinama i opremom, kao i za financiranje banaka hrane diljem svijeta.

Nacionalno/Hina

Ucitavanje vijesti

Lifestyle

U doba koronavirusa majkama dronom šalju – ruže

Published

on

U Libanonu, gdje je zbog koronavirusa proglašena karantena, trojica studenata su se dosjetila da za Majčin dan pomoću bespilotne letjelice pošalju cvijeće svojim majkama zatvorenim kod kuće.

U Libanonu se Majčin dan naveliko slavi 21. ožujka.

No ove godine na taj dan vlada turobno raspoloženje zbog širenja novog koronavirusa koji je prisilio ljude da budu kod kuće i doveo do zatvaranja trgovina u okviru “izvanredne zdravstvene situacije”.

Chrisopher Ibrahim (18) nije se htio prepustiti malodušju.

Taj je student strojarstva s dvojicom svojih prijatelja došao na ideju da pomoću bespilotne letjelice isporuči majkama ruže na balkon.

“Razmišljao sam kako bi ljudi mogli obradovati svoje majke na najsigurniji način. Dostava ruža dronom ne zahtijeva nikakav fizički kontakt”, rekao je.

Sve se obavlja putem poruka na WhatsAppu.

Kada dođe pred kuću, ekipa nazove pošiljatelja koji kaže majci da izađe na balkon. U isto vrijeme bespilotna letjelica polijeće i isporučuje joj ružu.

Slijede smijeh, suze i poneki zagrljaj.

Usluga se plaća, dodaje mladić, ali “sve što zaradimo ide za Crveni križ” u Libanonu koji pomaže u prijevozu bolesnika i osoba za koje postoji sumnja da su zaražene u bolnice.

U Libanonu su od koronavirusa dosad umrle četiri osobe a 206 je zaraženo.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije