Sinčić: Revizija mora ući u HNB

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić izjavio je u petak da je Hrvatska narodna banka (HNB) prošlu godinu završila s gubitkom od 2,55 milijardi kuna te upitao zašto se ta ključna informacija skriva od Hrvatskog sabora, kojeg je pozvao da omogući državnoj reviziji ulazak u HNB.

“Gubitak HNB-a iznosio je vrtoglavih 2,5 milijardi kuna, najveći je od osnutka banke”, rekao je Sinčić i dodao da je revizorska tvrtka Deloitte još u ožujku napravila izvješće o poslovanju HNB-a za 2017., ali da ono ni nakon stotinu dana nije javno objavljeno što do sada, kaže, nikada nije bio slučaj.

Postavlja se pitanje što se skriva, što skriva guverner Vujčić, Savjet HNB-a, zašto revizija ne može ući u HNB, zašto šuti premijer, poručio je.

Za HNB je rekao da je “jedan od grobara hrvatskog gospodarstva i uzrok cijelog niza anomalija u financijskom sustavu”, a da za to ne snosi nikakvu odgovornost.

Sinčić je pozvao Sabor da omogući ulazak državnim revizorima u HNB kako bi se napokon utvrdilo realno financijsko stanje, kadrovsko i financijsko. U Zakonu o reviziji ima članak koji to omogućuje, kaže Sinčić i poručuje kako vrijeme netransparentnosti mora završiti.

“Ako ostane guverner Boris Vujčić ili dio te ekipe, ne možemo očekivati da će biti bolje za Hrvatsku i narod”, rekao je, referirajući se na činjenicu da guverneru Vujčiću u nedjelju istječe mandat.