(31.10.) Što je to Noć vještica i biste li unucima trebali dopustiti da sudjeluju?

U proteklih nekoliko desetljeća, u Hrvatskoj se proširio običaj slavljenja Noći vještica, dan prije Svih svetih. I dok nekim vjernicima, pa tako i papi Benediktu XVI. to jako smeta, razloga za brigu – nemate. Noć vještica je tradicija koja se s malih ekrana prelila na mlađu generaciju, a u većini slučajeva nema nikakav religijski element.

Iako je nastala iz izvorno europskog (keltskog) vjerovanja prije dvije tisuće godina u današnjoj Irskoj, Noć vještica kakvu danas poznajemo je američki proizvod iz 30-ih godina prošloga stoljeća. Kostimske zabave su tada bile iznimno popularne, a na Noć vještica su mogli uključiti i djecu.

Iako su stari Kelti vjerovali da se radi o danu kada duhovi mrtvih izlaze iz svojih grobova kako bi još jednom hodali Zemljom, ogromna većina religijskih konotacija s modernom Noći vještica više ne postoje.

Noć vještica je još jedna od brojnih prilika da se ljudi jednostavno – zabave. Kostimima, maskama, a ponegdje i jezivim zabavama u kojima su glavni ukras izrezbarene bundeve. Danas je to sekularni i komercijalni proizvod te razloga za paniku nema.

Noć vještica je relativno novi trend u Hrvatskoj, a sve te generacije koje ga slave su godinama gledale američke filmove u kojima maskirani klinci posjećuju kuće u susjedstvu, a zauzvrat dobijaju sumanute količine slatkiša. Nništa više nego dan zabave i druženja pod maskama, tako da je sasvim sigurno vašim unucima dopustiti još jedan dan “maskenbala”.

Tome ne pridonose poruke religijskih zajednica koje se čvrsto ograđuju od ovog događaja, nazivajući ga “opasnim paganskim ritualom”, prenosi mirovina.hr

Nacionalno