30. Obljetnica: Lederer je život položio za istinu

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice danas, 10. kolovoza, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 30. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja koji je život izgubio 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskome ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku.

Na mjestu pogibije 33-godišnjeg Gordana Lederera, gdje je prije šest godina svečano njemu u spomen otkriveno spomen obilježje Slomljeni pejzaž, izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće odavajući počast snimatelju stradalom na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje.

Počast je odala obitelj Gordana Lederera, ravnateljstvo HRT-a, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborska zastupnica Marijana Petir, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, predstavnici lokalnih samouprava te braniteljske udruge proistekle iz Domovinskog rata.

MEDVED: Lederer je život položio za istinu

Inače, jedan od onih koji su Ledereru priskočili u pomoć je današnji ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved:
– Gordan Lederer bio je domoljub koji je kamerom svjedočio istinu o tome što se događa u Pounju. Na današnji dan, prije 30 godina, ovdje nije bilo ovako mirno. Taj dan su srpske formacije, izvršavajući velikosrpsku politiku, imale za cilj ući u Hrvatsku Kostajnicu i počiniti zlo kakvo su prije toga počinile u Pounju. Taj dan je Gordan Lederer prepoznao svoju ulogu i kamerom je svjedočio istinu, što se događa u Pounju i na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu te s kolikim domoljubljem branitelji brane hrvatska mjesta. Budimo ponosni na našeg Gordana i na sve ono što smo zajedno učinili. Pozivam vas da zajedno s optimizmom hrabro kročimo u budućnost i izgradimo Hrvatsku da bude zemlja blagostanja.

Župan Celjak podsjetio je na važnost pronošenja istine za vrijeme ratnih dana, jer je Lederer preminuo upravo za vrijeme snimanja ratnih događanja koja su trebala prenijeti istinu u doba kada je neprijateljska strana prenosila laži.

“Nije istina ubijena kad su znajući koga imaju u ciljniku, ubili snimatelja. Nije pogibija Gordana Lederera prekinula njegovo veličanstveno djelo. U smrti je ojačao, istina je dobila još veću uvjerljivost i snagu.

U tragičnoj smrti civila, čovjeka mira, snimatelja i izvjestitelja Gordana Lederera dogodilo se čudo, koje ne prestaje trajati. Fizički mrtav ovaj zauvijek mladi čovjek živi. Živi u našem sjećanju, živi u sjećanju cijelog svijeta, pa i neka mi bude oprošteno što ih stavljam u istu rečenicu, u sjećanju počinitelja.

Nisu zaustavili ubojicu, nisu ga kaznili, nisu preuzeli odgovornost. I potonuli su u vlastitoj sramoti. A Gordan Lederer je ostao za vječnost, on i njegovo djelo. Njegova je kamera ostala zauvijek uključena i usmjerena ka istini i dobru.
Gordanova baterija, ljubav i hrabrost, i dalje napajaju tu kameru i snimanje i odašiljanje traje.

Učimo od ovog čovjeka koji nije želio poučavati; želio je samo pošteno i odgovorno u teškim uvjetima raditi svoj posao, obnašati svoj poziv. Naučimo što znači staviti ideal iznad sebe i vjerovati u istinu kojoj služiš.
Ima ljudi i trenutaka koji nas ispune ponosom i snagom, a tugom i boli istovremeno.
Ovo danas je takav trenutak!
Gordan Lederer je takav čovjek!
Hvala ti Gordane”!

Gradonačelnik Bišćan u svom je govoru istaknuo kako na ovaj dan obilježavamo nešto najvrjednije što čovjek može dati, život te kako nas svaki izgubljeni život i svaka žrtva u Domovinskom ratu obvezuje da nosimo dio odgovornosti za budućnost.

Foto: Radio Banovina