30. godišnjica Vojno-redarstvene operacije Medački džep

U subotu, 9. rujna u Gospiću će se održati središnja svečanost u čast 30. godišnjice Vojno-redarstvene operacije Medački džep. Organizatori ovog događaja su Ministarstvo hrvatskih branitelja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane, Ličko-senjska županija, Grad Gospić i Koordinacija udruga hrvatskih branitelja.

Planiran je niz svečanosti kako bi se dostojanstveno obilježila 30. godišnjica operacije Medački džep. Vijenci će biti položeni i svijeće zapaljene u čast poginulih branitelja na nekoliko lokacija: u vojarni, kod spomenika specijalcima u Rizvanuši, te ispred spomenika braniteljima i biste prvom hrvatskom predsjedniku na Trgu Alojzija Stepinca u Gospiću. Nakon toga, održat će se misa u katedrali, a potom mimohod sudionika operacije s vojnim zastavama koji će se kretati iz katedrale do trga Stjepana Radića, gdje će se održati svečano obilježavanje.

Program će uključivati postrojavanje postrojbi i sudionika operacije, kao i prisustvo brojnih vojnih, policijskih i državnih dužnosnika. Akrobatska grupa Krila Oluje izvest će akrobatski let iznad Trga Stjepana Radića u Gospiću, na koji će se spustiti padobranac. Također će biti izložena vojna i policijska oprema i vozila, uključujući tešku borbenu mehanizaciju.

Ličko-senjski župan Ernest Petry dodijelit će Zahvalnice župana za 24 postrojbe koje su sudjelovale u ovoj operaciji. Za sve prisutne bit će skuhan vojni grah, a očekuje se veliki broj sudionika operacije i građana.

U sklopu obilježavanja, 8. rujna na trgu Stjepana Radića u Gospiću održat će se koncert na kojem će nastupiti bendovi Opća Opasnost, Tiho Orlić, Croatica i Klapa Sveti Juraj. Koncert se održava u organizaciji Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi kojima je predsjednik Siniša Troha u koordinaciji s Ličko-senjskom županijom.

Operacija Medački džep, izvedena između 9. i 11. rujna 1993., bila je ključna napadna operacija koju su hrvatske vojno-redarstvene snage izvele protiv paravojnih postrojbi Republike Srpske Krajine. Ova operacija imala je ogromnu važnost za grad Gospić, koji je do tada bio pod stalnim topničkim udarima. Smješten u blizini grada, Medački džep bio je izvor stalnih diverzantskih napada i topničkog djelovanja koji su destabilizirali život u Gospiću i onemogućavali povratak prognanika i izbjeglica.

Operacija je usmjerena prema seoskom području koje se prostiralo četiri do pet kilometara u širinu i pet do šest kilometara u dužinu, obuhvaćajući mjesta Divoselo, Čitluk i dio Počitelja. Ovo područje bilo je vitalno za kontrolu ključnih komunikacijskih linija između Zagreba, Splita i Rijeke.

Uspješnom realizacijom ove operacije, hrvatske su snage postigle dvostruki cilj. Prvo, neutralizirane su neprijateljske snage koje su kontinuirano ugrožavale Gospić. Drugo, strateški važno područje za Hrvatsku vraćeno je pod kontrolu, osiguravajući time bolje uvjete za normalizaciju života u Gospiću i okolici. Tako je operacija Medački džep bila od presudne važnosti ne samo za vojni aspekt Domovinskog rata, već i za povratak normalnog života u jedno od najteže pogođenih područja rata.

Povezane vijesti