3. Smotra Banijske šare u Petrinji

Udruga uzgajivača svinja „Banijska šaraˮ, u suradnji s Gradom Petrinjom i Hrvatskom poljoprivrednom agencijom organizirali su 3. smotru Banijske šara svinje na kojoj su posjetitelji mogli vidjeti desetak boksova u kojima je bila izložena ova autohtona petrinjska pasmina.

Smotru je posjetio i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje:

„Banijska šara svinja je u ovih zadnjih pet godina dobila svoju jednu točku na i s kojom možemo biti zadovoljni zato što je to ono što je tradicionalno u gradu Petrinji, ono što je tradicionalno na Banovini. Kroz stočarstvo i ratarstvo smo probudili zainteresirane strane, probudili smo udruge, probudili smo pojedince, poljoprivredne gospodarstvenike, oni su uzeli stvar u svoje ruke i ovo je sad po meni posljednji formular koji trebamo ispuniti koji bi dao autohtonu, našu pasminu koja bi bila treća pasmina u Hrvatskoj.

Mi to kao Grad Petrinja zaslužujemo jer gledajući strateški interes i strategiju Grada Petrinje, to je bio krajnji cilj. Drago mi je što mogu zahvaliti svima udrugama i svima onima koji su sačuvali ovaj dio kroz ovih par godina i dali sve od sebe da ta pasmina danas sutra i bude priznata.

Zahvaljujem se pročelniku Anti Mariću i njegovim suradnicima, zahvaljujem se profesorima sa Agronomskog fakulteta i svima koji su bili dio ove priče. Priča nije završena i kroz daljnje vrijeme ćemo nastojat da kroz resorno Ministarstvo poljoprivrede dobijemo ono što je najvažnije, taj certifikat koji nam može biti točka na i. Danas kad pogledamo sam razvoj i sve ono što bi ta treća pasmina u Hrvatskoj značila, tu ne treba puno pričati. Meni je žao što su mnogi oni koji su bili nositelji razvoja, poput Gavrilovića, nisu uključili u ovaj dio. Mislim da je ova priča otvorena i za njih i za sve ostale koji su puno jači i snažniji i koji bi mogli dati doprinos još kvalitetnijem uzgoju i zaštiti svega onoga što smo imali kroz svoju povijest.

Ovo jedna od poruka najsamostalnijeg slojeva društva da treba živjeti od svog rada i da treba sačuvati vrijednosti ovoga prostora.“ – zaključio je gradonačelnik. Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela Grada Petrinje za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu rekao je nešto više o samoj Smotri kao i u kojoj je fazi postupak priznavanja ove autohtone pasmine: „Ove godine je deset izlagača, imamo svih kategorija uzgojnih grla, od nerastova, nazimica, krmača i prasadi. Vidimo da su svinje ujednačenije nego prijašnjih godina što je trud naše selekcijske službe i nas u Udruzi. Ove godine predan je zahtjev u Ministarstvo poljoprivrede za priznavanje pasmine, ispunjeni su svi uvjeti, od genetske analize, genetskog potencijala tih svinja da se dokaže razlika od drugih autohtonih pasmina do fenotipskih karakteristika, i mi očekujemo tijekom ove godine priznavanje pasmine.

Naravno to je dugotrajan put, Grad Petrinja je tu najviše podnio i financijskog troška i logistike prilikom i samih smotri i ova Smotra je dio procesa priznavanja pasmine. Dakle od Grada na terenu, od uzgajivača, naših stručnih službi u Gradu, selekcijske službe i naravno Agronomskog fakulteta koji je kao znanstvena institucija vodio taj proces. Nama je priznavanje pasmine vrlo bitno jer tek onda kada pasmina bude priznata moguće je pristupiti različitim fondovima EU jer vi onda pristupate kao priznata pasmina za očuvanje te iste. Mi konačno ove godine očekujemo to priznanje i očekujemo značajnije aktivnosti u očuvanju ruralnog prostora, očuvanju te pasmine, razvoju nekih drugih proizvoda ali sve to počinje sa priznanjem pasmine.“ Pročelnik Marić je također istaknuo da se uzgoj ove pasmine proširio na cijelu Županiju, te dodao:

„Imamo čak neke upite iz ostalih dijelova Hrvatske, iz Bjelovara, iz Like za uzgoj Banijske šare svinje jer ona se pokazala i kroz naše reklame kao kvalitetnija od nekih drugih pasmina svinja. Mi danas možemo govoriti o 50 uzgajivača i ako gledamo ukupan broj grla preko 500 i matičnih i nerastova i nazimica i odojaka i td. Što je značajan broj i mi možemo u ovom trenutku reći da je pasmina spašena od izumiranja.“ – zaključio je pročelnik Marić. Zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj Smotri Banijske šare svinje svim izlagačima uručio je gradonačelnik Dumbović. Posjetitelji i izlagači također su mogli uživati i u degustaciji domaćih kobasica ove autohtone pasmine jedinstvene za prostor Banovine.