28. Obljetnica osnivačke skupštine HDZ-a grada Osijeka

U trenutku dolaska Slobodana Miloševića na čelo srbijanskih komunista, velikosrpska politika počela je izazivati nelagodu u Hrvatskoj. Otpor takvoj politici poveo je i organizirao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman osnivanjem upravo Hrvatske demokratske zajednice.

Osnivačka skupština HDZ-a grada Osijeka održana je 18. studenog 1989. godine u Studentskom centru u Osijeku, nekoliko mjeseci nakon osnivačke skupštine HDZ-a koja je održana 17. lipnja 1989. godine u barakama NK Borac na Jarunu, a na kojoj je od 48 prisutnih 29 bilo iz Osijeka. Svi utemeljitelji osječke organizacije tada su pokazali veliko srce i neizmjernu hrabrost jer se nisu dali zastrašiti iscrpnim policijskim provjerama. Ta se hrabrost poslije vidjela i u Domovinskom ratu te u borbi za strateške hrvatske ciljeve u miru.

“Čestitam svima koji su 18. studenog 1989. godine imali hrabrosti iskazati svoje domoljublje i volju za ostvarenjem dugogodišnjeg sna – neovisne Republike Hrvatske. Da nije bilo vas mi danas ne bi živjeli u slobodnoj i neovisnoj državi. Danas su najvažniji timski rad i postavljanje interesa grada ispred osobnih interesa bilo koga od nas jer jedino tako možemo napraviti pozitivne pomake. Osobito me raduje ova čvrsta suradnja i zajedništvo Utemeljitelja stranke i osječke Mladeži, kao i drugih stranačkih organizacija. Mudrost i iskustvo naših utemeljitelja pomoći će nam da izbjegnemo i ne ponavljamo greške iz prošlosti”, rekao je ovom prigodom zastupnik u Hrvatskom saboru dr. Vlatko Kopić.

Predsjednik Zajednica utemeljitelja dr. Franjo Tuđman Osječko-baranjske županije Marko Kvesić i član predsjedništva Ante Šimić istaknuli su potrebu za dostojanstvenim obilježavanjem ove obljetnice koja čini kamen temeljac moderne hrvatske povijesti, na što su dobili jamstva da će svaka sljedeća obljetnica biti proslavljena na način primjeren i dostojan važnosti ovoga događaja za suvremenu Republiku Hrvatsku.