28 milijuna kn zapošljavanje osoba s invaliditetom

Ugovorima o dodjeli sredstava za programe inovativnog zapošljavanja za 2017., potpisanima u ponedjeljak, za 41 prijavitelja osigurano je više od 28 milijuna kuna kojima će se financirati zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Sredstva koja se dodjeljuju, služit će za nabavu i nadogradnju novih tehnologija i opreme, ulaganje u znanje osoba s invaliditetom, izgradnju ili širenje poslovnog prostora te pokriće troškova administracije vezano uz pružanje usluga centara za profesionalnu rehabilitaciju i troškove prijevoza osoba s invaliditetom, naglasio je prilikom potpisivanja ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Čestitavši poslodavcima koji su ispunili kriterije, Pavić je najavio da krajem svibnja namjeravaju otvoriti novouređene prostorije u Splitu, zavoda i centra za profesionalnu rehabilitaciju.

Ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc rekla je kako očekuju da se, uz održavanje postojećeg broja zaposlenih osoba s invaliditetom kod poslodavca, temeljem potpisanih ugovora zaposli novih 30-tak osoba s invaliditetom.

Važno je poslodavcima ukazivati na mogućnosti koje im se pružaju pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. Vjerujemo da će ta poruka doprijeti do onih poslodavca koji će to tek učiniti jer je svako novo zapošljavanje izuzetno bitno za stvaranje pozitivne klime zapošljavanja. Na taj način mijena se i percepcija javnosti o potrebi zapošljavanja osoba s invaliditetom, rekla je Benc.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Pavić također je rekao da Vlada itekako skrbi za osobe s invaliditetom. To je i simbolički pokazala da je saborska zastupnica i osoba s invaliditetom Ljubica Lukačić ušla u Sabor umjesto premijera Andreja Plenkovića, kao i kontinuiranim razvojem i djelovanjem Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i svim ostalim komponentama koje dijelimo s Ministarstvom za demografiju i ministricom Nadom Murganić, dodao je.

Natječaj se provodi treću godinu za redom i itekako pridonosi zapošljavanju osoba s invaliditetom, naglasio je Pavić, podsjetio kako je 2017. ostvareno više od 20 postotno povećanje njihova zapošljavanja sa Zavoda za zapošljavanje u odnosu na 2016.

Vjerujemo da ćemo imati još bolje trendove s novim zakonom koji je trenutno u drugom čitanju, rekao je Pavić. Zakonskim izmjenama želi se sredstva iz kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom iskoriste prvenstveno za jačanje centara za profesionalnu rehabilitaciju, dodao je.

Zakonskom izmjenom predviđeno je da centri od 1. siječnja 2019. prijeđu pod upravu države i da se upravo iz tih sredstava dodatno financiraju. Pored toga imamo najšire zamjenske kvote unutar Europske unije i jednu od najnižih kvota za zapošljavanje osoba s invaliditetom koje tvrtka s više od 20 zaposlenih mora imati u Europi. Na taj način pridonosimo boljoj integraciji i uključenosti osoba s invaliditetom na tržištu rada i u samo društvo, kazao je Pavić.