28. godišnjica akcije “Brđani” u sunjskom naselju Brđani Cesta

Izvor: Nacionalno

U spomen na 5 poginulih i 17 ranjenih hrvatskih branitelja stradalih prije 28 godina u prvoj većoj oslobodilačkoj akciji na području Banovine “Brđani 91.-ve”, obitelji stradalih, njihovi suborci i predstavnici udruga položili su vijence i zapalili svijeće.

Počast poginulima Ivanu Devčiću, Alenu Glavanu, Ivici Hrnčeviću, Žanu Marotu i Osmanu Muratagiću, pripadnicima Gromova, koji su poginuli 22. kolovoza 1991. u nastojanju da probiju blokadu Sunje, odana je kod Brđana uz Spomen obilježje na mjestu njihove pogibije. 

Uz članove njihovih obitelji, vijence su uz Spomen obilježje položili i svijeće zapalili čelnici Sisačko-moslavačke županije, općine Sunja, Druge gardijske brigade Grom, Policijske postaje Sunja, te brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Obilježavanje je nastavljeno u Sunji, odavanjem počasti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-ploče poginulim Gromovima na željezničkoj postaji. U ime Sisačko-moslavačke županije počast je odao župan Ivo Žinić, koji se prisjetio akcije Brđani, ali i Sunje, „Malog Vukovara“:

“Sunja je bila simbol obrane i otpora u Domovinskom ratu, ona nikada nije pala. Hrabri branitelji su, zajedno s pripadnicima policije, II. gardijske brigade i ostalih postrojbi, sačuvali ovo područje sve do Oluje kada je započelo oslobađanje svih okupiranih područja u Hrvatskoj, županiji, ovdje na Banovini i Pounju. Mjesec kolovoz u nama budi pomiješane osjećaje. Naime, slavimo Oluju, ali sjećamo se nažalost i poginulih hrvatskih branitelja. Danas ovdje slavimo žrtvu branitelja koji su svoje živote položili za obranu Sunje. Nažalost, u obrani Sunje poginulo je više od 70 hrvatskih branitelja, od čega devetorica pripadnika II. gardijske brigade Gromovi.”

Okupljeni su se kod spomen-obilježja na željezničkom kolodvoru u Sunji prisjetili i poginulih branitelja iz tog mjesta.

– Prvi puta da sam ušao onako u jednu bitku gdje su ljudi ginuli oko mene, tu sam i sam isto ranjen, da smo jedno sat i pol stvarno jake pucnjave i borbe. Stvarno se nije znalo ni gdje ni što ni kako, objašnjava Davor Smuđ, sudionik akcije “Brđani ’91.”.

– Probali smo tu držati da bi još probali krenuti međutim, pritisak je bio sve veći. Krenuli su lagano u kontru i oni su nam se približavali. Izdržali smo još nekoliko sati nas 15-tak, kaže Marin Jakopović, zapovjednik oklopne jedinice u akciji “Brđani ’91.”. 

Mjesto Sunja, na dodiru Posavine i Banovine, bila je poprište mukotrpnih borbi tijekom Domovinskog rata. Dana 27. srpnja 1991. započela je velikosrpska agresija na Sunju noćnim minobacačkim napadom. Zahvaljujući junačkoj obrani hrvatskih branitelja srpski agresori je nikada nisu osvojili.