26. Obljetnica pogibije hrvatskih redarstvenika u Žutoj Lokvi

Policijska uprava ličko-senjska u koordinaciji s Općinom Brinje i ove je godine 24. kolovoza, zajedno s obiteljima poginulih policajaca u mjestu Žuta Lokva,  na raskrižju glavnih cesta od Brinja prema Senju i Otočcu, gdje su srbočetnički pobunjenici iz automatskog oružja i ručnih bacača ubili  redarstvenike Dragutina Toljana, Milana Vranića, Vinka Krznarića i Zdravka Vukovića, a gdje je izgrađena kapelica,  obilježili 26. obljetnicu njihove pogibije.

Na komemoraciji poginulim redarstvenicima nazočili su obitelji poginulih, jedini preživjeli policajac iz tog događaja Darko Murat, izaslanik MUP-a i Ravnateljstva policije Zvonimir Vnučec, načelnik PULS Ante Podnar sa suradnicima, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja i župan Ličko senjski Darko Milinović, predsjednica ŽS LS Nada Marjanović sa suradnicima, načelnik Općine Zlatko Fumić, gradonačelnici i načelnici susjednih općina i gradova, predstavnici općinskih i gradskih vijeća kao i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

U svom je govoru Maja Brozičević glasnogovornica Policijske uprave Ličko senjske istaknula da  kolovoz 1991 godine u svijesti hrvatskog naroda pamti se po mučkim i zločinačkim napadima srpskih pobunjenika, udruženima sa agresorskom JNA, na tek stvorenu neovisnu hrvatsku državu s ciljem njezina porobljavanja, okupiranja i stvaranja velike Srbije.

Tko su na današnji dan prije 26 godina, u to maglovito jutro, kao policijska ophodnja koju su činili pokojni Drago Toljan, Zdravko Vuković i preživjeli Darko Murat, te pričuvni policajci Vinko Krznarić i Milan Vranić upućeni službenim policijskim vozilom u redovnu službu nadzora i regulacije prometa na tadašnju raskrsnicu magistralnih cesta Brinje, Otočac, Senj.

U 09,45 minuta, nakon što su se namjeravali vratiti u policijsku postaju na njih je iz zasjede iz grmlja otvorena žestoka pucnjava iz dugog automatskog naoružanja i ručnih raketnih bacača, od strane terorista i paravojnih formacija tkz. SAO Krajnine.

Već prvi hitci pogodili su i usmrtili Zdravka Vukovića, Vinka Krznarića i Milu Vranića, a teško ranili Dragu Toljana i Darka Murata. Ranjeni policajci Darko Murat i Drago Toljan su se uspjeli pod jakom rafalnom pucnjavom uspjeli izvući iz službenog policijskog vozila i zaklonili iza njega.

Darko Murat uspio je doći do mještana i zatražiti pomoć dok je ranjeni Drago Toljan uslijed zadobivenih ozljeda preminuo pored vozila, kazala je Maja Brozičević.

Bila je to prigoda da se evociraju sjećanja i na poginule policajce PU Ličko senjske PP Otočac Slavka Cetinjanina, Dragana Šepca, no i na 32 stradalih pripadnika policije PU Ličko senjske.

I ovdje pali hrvatski redarstvenici, policajci, svjedoče da su pripadnici MUP-a prvi stali u obranu hrvatske domovine, a iz MUP-ovih postrojbi, kasnije, tijekom Domovinskog rata razvila se hrvatska vojska i oružane snage. Budimo ponosni na činjenicu da je policija odigrala tako značajnu ulogu u stvaranju, obrani i oslobođenju Domovine, kazala je Maja Brozičević.

Svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske redarstvenike kod kapelice podignute u spomen poginulim policajcima predvodio je biskup u miru, mons. dr. Mile Bogović i brinjski župnik Pejo Ivkić.