25. obljetnica VRO “Medački džep” – Krstičević: Drago nam je da je Norac danas s nama

Izvor: Martin Erak

U Gospiću je, u nazočnosti visokih vojnih i civilnih dužnosnika, obilježena 25. obljetnica vojno-redarstvene akcije Medački džep. Program je počeo budnicom, nakon čega je u katedrali služena misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje.

Obilježavanje je počelo budnicom gradskim ulicama u izvođenju Orkestra OS te misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Nakon mise na Spomenik hrvatskim braniteljima u središtu grada položen je zajednički vijenac obitelji poginulih sudionika VRO “Medački džep” te zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske.

U mimohodu su prošle postrojbe ratnih zastava iz Domovinskog rata, vatrogasaca, hrvatskih branitelja, povijesnih postrojbi i visoki državni i vojni uzvanici. U kinu ‘Corso’ održana je svečana akademija uz podsjećanje na tijek operacije, a prikazan je i film o VRO ‘Medački džep’ autora Nenada Šestića pod nazivom ‘Pobjednici’.

Ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim hrvatskim braniteljima i pripadnicima Ministarstva unutarnjih poslova na uspješno provedenoj operaciji, posebno braniteljima s prostora Like, a s posebnom zahvalnošću prisjetio se onih koji su za našu slobodu položili svoje živote.

“General Norac je ratni zapovjednik i to je čovjek koji nosi svoj križ. Meni je drago da je on danas ovdje s nama”, rekao je vladin izaslanik na obilježavanju akcije Medački džep, ministar obrane Damir Krstičević.

Na vojno-redarstvenu akciju Medački džep moramo biti ponosni, ta je akcija Gospiću donijela mir i slobodu, dodao je.

Održan je i letački program akrogrupe Krila Oluje, a visoki dužnosnici su na središnjem gradskom trgu obišli taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme.

Antonio Šebalj, sudionik akcije Medački džep rekao je kako je njome neprijatelj udaljen na razumnu udaljenost od Gospića te je oslobođen značajan dio teritorija. “Nažalost, uz dosta gubitaka, imali smo 10 poginulih i nekoliko desetaka ranjenih”, dodao je.

Norac je na obilježavanju rekao da nije dio protokola, kao i to da akcija ne vuče nikakve repove te da je obavljena prema pravilima Ženevske konvencije. “To što neki izmišljaju i rade od toga cirkus, to je neki drugi problem”, rekao je Norac.