25 milijuna kuna za socijalnu uključenost umirovljenika

Ministar Josip Aladrović urućio 19 ugovora

Ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović uručio je u ponedjeljak 19 ugovora vrijednosti 25 milijuna kuna bespovratnih sredstava koji će doprinijeti jačanju kapaciteta organizacija civilnog društva za projekte socijalne uključenosti umirovljenika.

“Ako vidimo službene podatke da se nešto manje od dva posto udruga, odnosno organizacija civilnog društva bavi ovom problematikom, a ona uključuje gotovo 1,3 milijuna naših stanovnika, tada možemo vidjeti da se sa socijalnom uključenosti osoba u starijoj životnoj dobi nalazimo u svojevrsnom deficitu”, rekao je Aladrović.

Danas su potpisani prvi ugovori iz projekta “Pridruži se – Aktivni u mirovini” ukupne vrijednosti od 25,77 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost cijeloga programa 100 milijuna kuna.  
Zainteresiranost za taj projekt je velika, dodao je ministar, jer su prikupili projektne prijave u vrijednosti od oko 230 milijuna kuna.

Dobivenim sredstvima će organizacije civilnog društva, kao najznačajniji pružatelji izvaninstitucionalne potpore i podrške umirovljenicima, razvijati i provoditi lokalne programe i aktivnosti u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika te njihove socijalne uključenosti.

Cilj je što uspješnije odgovoriti na potrebe umirovljenika, stoga će se financirati projekti koji doprinose njihovoj većoj uključenosti i prilagodbi u društvo kroz poboljšanje socijalnih, emocionalnih, kognitivnih i kreativnih vještina, kao i njihovom psihofizičkom zdravstvenom stanju.

Fokus je na aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu te sudjelovanju umirovljenika u društvenim, sportskim, kulturnim i drugim aktivnostima i poslovima zajednice, kao i međugeneracijskoj suradnji. 

Isto tako, organizacije civilnog društva razvijat će inovativne programe i socijalne inovacije u radu s umirovljenicima. Na taj način će osobe starije životne dobi biti uključene u više društvenih zbivanja u Hrvatskoj, zaključio je Aladrović.