25. KOLONA SJEĆANJA U VUKOVARU POD SLOGANOM „VUKOVAR – MOJ IZBOR I U DOBRU I U ZLU“

Izvor: Grad Vukovar

Ove godine održava se 25. Kolona sjećanja, a cjelokupno obilježavanje održati će se pod sloganom „VUKOVAR – MOJ IZBOR I U DOBRU I U ZLU“.

Posljednje su to riječi dragovoljca i heroja Domovinskog rata, pripadnika HOS-a Jean-Michel Nicoliera.

O ovogodišnjem obilježavanju javnost je, nakon održane 2. sjednice Odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2023., na konferenciji za medije izvijestio gradonačelnik Ivan Penava poručivši kako Vukovar neće biti mjesto gdje će se omalovažavati vrijednosti Domovinskog rata, kao ni uloga bilo koje hrvatske ratne postrojbe koja je branila Vukovar, bilo kojeg branitelja ili civila koji se žrtvovao za našu slobodu.

„Uz hrvatske branitelje te članove obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara Kolonu sjećanja predvoditi će i pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar.“, rekao je uvodno te onima koji se ne slažu s time poručio da ove godine zaobiđu Vukovar.

„Sve koji se ne slažu s vrijednostima Domovinskog rata, sve koji nam žele određivati koje vrijednosti trebamo poštivati kao i one koji pokušavaju manipulirati HOS-om; sve koji će možda doći u odori HOS-a i „mjeriti kukuruz“, sve političare i članove političkih stranaka, veleposlanike, suce, državne odvjetnike, policajce ili pak novinare koji imaju nešto protiv HOS-a ili bilo koje obrambene postrojbe iz hrvatskog obrambenog Domovinskog rata molim da ne dolaze u Vukovar – jer,  dolazite u grad u kojem jedna od ulica nosi naziv „dragovoljaca HOS-a“, hodate Kolonom sjećanja preko mosta koji nosi naziv po pripadniku HOS-a Jeanu-Michel Nicolieru, kročite kolonom čiji slogan su njegove posljednje riječi te naposljetku, dio ste Kolone sjećanja na branitelje i civile stradale u Vukovaru, a nju ove godine predvode branitelji među kojima su pripadnici HOS-a. I ove godine hodat ćemo tragovima stopa ljudi koje neizmjerno poštujemo. To su naše vrijednosti i naša povijest.“, rekao je Penava.

“Imam obvezu i dužnost postupati ukoliko osjećam da je bilo koja ratna postrojba pod pritiskom i da je se ugrožava.”, zaključuje Penava.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara, ujedno i član odbora za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2023. Željko Sabo rekao je kako nije korektno negirati postojanje bilo koje potrojbe koja je bila u Vukovaru. “Dragovoljci HOS-a su bili naši suborci i oni zaslužuju jednakopravni odnos kao i svaki hrvatski branitelj koji je bio u Vukovaru. Ove godine je to istaknuto na ovaj način.”, poručio je Sabo.

Naposljetku je Sabo istaknuo zadovoljstvo jer je na sjednici odbora usvojen službeni program Dana sjećanja na žrtvu Vukovara te što je ove godine u njega uvršteno odavanje počasti polaganjem vijenaca u krugu tvornice Borovo, u spomen na posljednju predaju civila i branitelja, 20. studenog.