25. Državna konjogojska izložba “Sunja 2019”

25. Državnu konjogojsku izložbu “Sunja 2019” otvorio je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak

25. Državna konjogojska izložba  konja „Hrvatski posavac“ i „Hrvatski hladnokrvnjak“ održava se danas u Općini Sunja. Organizatori izložbe su Općina Sunja, Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac i Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

Na Državnoj konjogojskoj izložbi predstavljaju se 3 pasmine iz skupine izvornih i žaštićenih pasmina konja u Republici Hrvatskoj: hrvatski posavac, hrvatski hladnokrvnjak i lipicanac. Djelatnici HAPIH-a dodjeliti će diplome i rozete za najbolje ocjenjena grla u kolekcijama lipicanske pasmine. 

Kao izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića jubilarnu 25. Državnu konjogojsku izložbu u Sunji otvorio je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak, koji je tom prigodom istaknuo:

“Ovo je prva državna konjogojska izložba u Hrvatskoj čija tradicija održavanja u Sunji traje neprekidno punih 25 godina.
Konjogojstvo je grana stočarstva koja u RH već 20 godina ima pozitivan trend povećanja broja grla od 2 do 5,5% svake godine. Ministarstvo poljoprivrede daje punu potporu uzgajivačima, a od 2019. godine ovi vrijedni poljoprivrednici imaju na raspolaganju značajnu EU potporu za uzgoj grla hrvatski posavac i hrvatski hladnokrvnjak, te ostale izvorne i zaštićene pasmine, ali i uvećana sredstva za rad uzgojnih organizacija, te naknadu za “plavi dizel”, ali i druge oblike rasterećenja, mjera i potpora.
Sisačko-moslavačka županija vodeća je županija u RH po broju grla konja i svako četvrto grlo dolazi iz ove poljoprivredne županije”.

Nacionalno