23. maraton lađa – 35 posada u utrci za veliki štit kneza Domagoja

foto/ HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Maraton lađa od Metkovića do Ploča održava se 23. put u subotu u organizaciji Udruge lađara Neretve, a na stazi dugoj 22,5 kilometara ove godine nastupit će 35 posada koje će se boriti za veliki štit kneza Domagoja.

Na maratonu, koji je prvi put održan 1998. godine, ove su godine uz neretvanske posade prijavljene i posade iz Zagreba, Bjelovara, Siska, Vinkovaca, Đakova, Mostara i Primorsko-goranske županije te posade Hrvatske ratne mornarice, veterana vojne policije i 4. gardijske brigade.

Pet je debitanata uz četiri povratničke posade, a naslov brani Gusar iz Komina, najtrofejnija lađarska udruga s 14 medalja, od čega čak sedam zlatnih.

Maraton lađa počinje u 17 sati kod mosta u Metkoviću, a najbrža lađa očekuje se na cilju u Pločama 15-ak minuta poslije 19 sati.

Prije je u Opuzenu održana brzinska utrka za izbor startnih pozicija na maratonu, tradicionalni Kup Slobodne Dalmacije, na kojoj je slavila posada Stabline, ispred Crnog puta i Zagreba. Na 10 kilometara dugom 7. maratonu lađarica od Metkovića do Opuzena najbrža je bila posada Donjanki (općina Slivno) s rekordom staze od 50,33 minute.

Maraton lađa ove se godine održava bez gledatelja pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji će na njemu biti nazočan.