Šutić: Prosvjed koji je nazvan prosvjedom za Otočac, pretvorio se u prosvjed protiv Otočca

Aktualna događanja u Gradu Otočcu bila su tema izvanredne press konferencije predsjednika Gradskog vijeća Grada Otočca Branislava Šutić. Tonski dio prenosimo:

-Sazvao sam ovu pressicu da kao predsjednik predstavničkog tijela svih građana grada Otočca osjetio obveznim i dužnim da nakon ovih događanja u našemu gradu kažem nekoliko riječi i pozovem sve sudionike na mir, suzdržanost, toleranciju i dijalog. Svjedoci ste već više od deset dana jedne huškačke kampanje koja se radi preko Hrvatskog radio Otočca i gdje se iznose neistine.

Ovaj prosvjed, koji se je nazvao prosvjedom za Otočac, se pretvorio u prosvjed protiv Otočca, jer Grad u kojem nema dijaloga nego se pokušavaju stvarati prosvjedi da ih ne nazovem neredi, nemogu reći, ovo je bio kulturan prosvjed zamišljen, nije bilo nikakvih nereda, ali u grad u kojem nema političke stabilnosti, grad u kojem se nailazi na nekakve prosvjede je grad u koji investitori ne ulažu, zato sam i sazvao tiskovnu konferenciju da se smire srasti, da se sjedne za stol i da se vidi kako može doprinjeti razvoju ovoga grada. 

Ovo je u subotu ako ste mogli pratiti jer ja sam predsjednik Gradskog vijeća, ali sam predsjednik HDZ-a Grada Otočca stranke koja je stvarala Otočac i stvarala Hrvatsku, osjećam se odgovornim da u ovim ne baš dobrim vremenima za Otočac moramo preuzeti ponovno odgovornost jer ono što se u subotu moglo vidjeti to je bio jedan politički skup na kojem su prednjačili političari. Vidjelo se da je tamo predsjednik SDP-a Otočca, predsjednik SDP-a Gospić g. Maras i tajnik, da je tamo došao gradonačelnik Grada Gospića, gradonačelnik Novalje, načelnik Plitvičkih jezera, ljudi sa njihove liste iz Senja. Dakle radili su politički skup manipulirajući preko Radio Otočac sa građanima protiv HDZ-a. Ja poručujem gospodi iz Gospića, Marasu, Baniću, Karlu Starčeviću – ne potičite mržnju i nemire u Otočcu, rješavajte svoje probleme u Gospiću. Imate ih više nego mi u Otočcu – započeo je Šutić.

-Kada je u pitanju HRO tu jasno želim reći i naglasiti Gradsko vijeće nema niti ovlasti niti mogućnosti da može ugasiti Radio Otočac. Ja se zalažem i zalagao sam se za Radio Otočac i da Radio Otočac kao što sam i rekao živi vječno, ali način na koji to radi sada direktorica Radia i urednica, da iznosi neistine u eter, da preko svojih voditelja emisija huškaju ljude njen način rada će doprinjeti ako ikad i dođe zatvaranju Radija Otočca. Zar je vama, i to građani moraju znati, normalno, da se predsjedniku Gradskog vijeća onemogućava da može građanima reći za ono što ga se proziva, da ne objavljujete dopise koje šalje predsjednik Vijeća, da vi kao jedan medij koji mora poštivati novinarsku etiku onemugućavate da jedna i druga strana o ovom sadašnjem nešto kažu.

Takav način rada će stvoriti probleme HRO, a Gradsko vijeće Grada Otočca je tijelo koje nema ovlasti i ingerencije zatvoriti radio niti ga želi zatvoriti. Radi se o slijedećem, da Radijom Otočcem vladaju privatnici: Ruža Orešković, Matija Tonković, Milan Kranjčević i Stjepan Kostelac imaju oko 53% vlasništva i upravljaju HRO-om. Država revizija je rekla da se ne može na takav način Radio financirati i nama je jedino preostalo da iz Proračuna damo 30% sredstava koliko smo i vlasnici. Ono što ja pozivam ovu četvorku Kostelca, Ružu Orešković, g. Matiju Tonkovića i g. Milana Kranjčevića da dionice svoje privatne vrate Gradu Otočcu, da Grad Otočac bude većinski vlasnik HRO-a i onda će se otvoriti mogućnost da financiramo svoj Radio, kazao je Šutić.

Na ovu izjavu odgovorila mu je novinarka HRO i kazala da Milan Kranjčević nije u vlasničkoj strukturi.

– Evo vidite kako se ponašaju novinari s HRO-a, predsjedniku GV umjesto da pišu što govorim oni su glasnogovornici određenih vlasnika. Znači kada sam govorio o Milanu Kranjčeviću nisam govorio o osobi Milana Kranjčevića nego o predsjedniku Katedre čakavskog sabora kojeg je on predsjednik. U ovom trenutku gospodin Kranjčević zastupa Katedru i ima 15%, i molim novinare da se bave svojim poslom pogotova vas s Radio Otočca, a da nebudete glasnogovornici pojedinih suvlasnika Radija. Da zaključimo, neka vlasnici privatni vrate dionice Gradu Otočcu, neka Grad bude većinski vlasnik i neka Grad financira u skladu sa zakonom HRO. Dok sam ja predsjednk GV i predsjednik HDZ-a borit ću se za Hrvatski radio Otočac. 

Dakle, još jedna obmana javosti putem HRO je da smo ukinuli ustanovu za pomoć najosjetljivijim skupinama je isto neistinita, ja uvjek što govorim stojim iza toga. Nama je u programu Gradskoj vijeća i stranke HDZ-a kojoj i ja pripadam u interesu da najugorženije socijalne skupine imaju bolju njegu, da se obuhvati što veći broj i zato smo radili na tome da pomoć u kući nastavi raditi i da demantiram neistinite napade prema meni i zato sam zamolio ravnateljicu CK da dođe na tiskovnu i da javnosti Otočca kažemo da je i ovo jedna od obmana i neistina koje se puštaju van. Poštovani korisnici pomoći u kući morate znati da ovaj program kao što sam i najavio nije ukinut i da ide dalje. Ovo huškanje građana prema predsjedniku Gradskog vijeća, prema vijećnicima pa to se dotiče i obitelji moliti ću organizatore toga da zaustave ovo, ako ima problema da sjednemo za stol da razgovaramo i da ne radimo od našeg Grada grad slučaj – kazao je Šutić.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Otočac Dragica Cvitković kazala je kako ju je jako zasmetalo što se kroz medije to da se ukida pomoć u kući.

-Pomoć u kući koju je provodio Crveni križ provodio je niz godina. 18 godina smo samo financirani taj program iz sredstava UNHCR-a, nadalje imali smo program koji je financiran od strane Ministarstva kada smo imali najmanje dva zaposlena pa čak do 14 zaposlenih i sada već pet godina ne provodimo taj program jer ga je provodio Centar za pomoć u kući. Kako su nam se javljali nezadovoljni korisnici mi smo ih upućivali na taj Centar da više ne provodimo pomoć, evo nama se ukazao sada trenutak da se ponovno aktiviramo da ponovno provodimo taj program. Kao što ste čuli potpisali smo ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i mislim da neće biti problema oko provođenja jer iskustava oko toga itekako imamo. Možda uvedemo čak i neke nove usluge za korisnike tipa dostave toplog obroka i mislim da korisnici neće imati problema. Ako netko od korisnika ima neku potrebu treba nam se javiti u CK kako bi mogli poduzeti nešto u svezi tog problema, kazala je Dragica Cvitković.

-Ne spominju se više da smo omogućili djeci od prvog do osmog razreda besplatne udžbenike, da smo omogućili umirovljenicima božićnice, da smo smanjili vrtić na 300 kuna za jedno dijete, na 150 kuna za drugo dijete a treće besplatno, nego se potiče mržnja pa bih molio sudioinike da stanu s tim, a Hrvatski radio Otočac da ne iznostie laži i neistine i da pozovete onog o kojem govorite da nešto kaže – poručio je Šutić istaknuvši kako će nakon Dana grada organizirati još jednu tematsku pressicu.