20-godišnji stanovnik Oregona tuži trgovine jer mu nisu htjeli prodati oružje

Dvadesotogodišnji stanovnik američke savezne države Oregon tužio je tvrtke Walmart Inc i Dick’s Sporting Goods Inc zbog njihovih odluka da prestanu prodavati oružje ljudima mlađima od 21 godinu nakon masakra u školi na Floridi, prenose u utorak tamošnje novine.

Devetnaestogodišnji bivši učenik ubio je 17 ljudi u najsmrtonosnijem oružanom napadu na srednju školu u američkoj povijesti, otkrili su istražitelji. Napadač je koristio legalno kupljenu pušku.

Taj je masakr oživio dugotrajnu raspravu o pravu na oružje koje je zaštićeno drugim amandmanom američkog ustava.

Tyler Watson iz grada Gold Hill u Oregon u ponedjeljak je podnio dvije tužbe na različitim sudovima te savezne države nakon što nije uspio kupiti oružje. Od sudova traži da narede tim tvrtkama da ne primjenjuju nove mjere, stoji u sudskim dokumentima.

Watson u tužbama piše kako je 24. veljače, četiri dana prije no što je ta tvrtka objavila da neće prodavati oružje mlađima od 21, u Dick’s Field & Stream dućanu pokušao kupiti pušku kalibra 22, da bi nakon toga 3. ožujka to pokušao i u Walmartu.

Zaposlenici oba dućana rekli su mu da ne smije kupiti oružje zbog svojih godina, pa ih je tužio da krše zakon Oregona o diskriminaciji na temelju dobi.

“Stojimo iza svoje odluke i planiramo je braniti”, priopćio je glasnogovornik Walmarta Randy Hangrove.

Pucnjava na Floridi pokrenula je niz prosvjeda koje su predvodili neki preživjeli učenici, tražeći da zastupnici saveznih država podignu minimalnu dob kupovine oružja s 18 na 21.

Iako se federalni zakoni protiv diskriminacije na temelju dobi u većini država primjenjuju na osobe starije od 40, zakoni Oregona zabranjuju bilo kakvu diskriminaciju te vrste pri prodaji robe svima starijima od 18, pojasnio je profesor prava sa Stanforda John Donohue.

“Samo zbog tog neobičnog saveznog zakona postoji mogućnost podizanja ove tužbe”, istaknuo je.  (Hina)