2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“

U organizaciji URT „ Nexe Team“ iz Našica,  Udruge maratonaca “Heroji ne umiru“ iz Popovače, Udruge maratonaca VPŽ „Glasnici istine, Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Virovitičko podravske županije od 22.03.2019 -24.03.2019. održati će se 2. Memorijalni ultramaraton „Od velikog do malog Vukovara“ u duljini od 349 km i trajanju od 37 sati.

Početak ultramaratona bit će u Gradu heroju Vukovaru dana 22.03.2019. godine u 21,00 sati a cilj u mjestu Sunja 24.03.2019. godine u 12,00 sati.

Ovom projektu pridružile su se : Osječko-baranjska županija i gradovi Našice i Osijek , Vukovarsko srijemska županija i grad Vukovar, Virovitičko-podravska županija i gradovi Orahovica ,Slatina, Virovitica, Bjelovarsko-bilogorska županija i grad Pakrac, Sisačko-moslavačka županija i gradovi Sisak, Kutina, Popovača i općina  Sunja.

Cilj utrke je zapaliti svijeću i ‘svijetlo Vukovara’ donijeti u Sunju, te utrkom kao i prošle godine ponovno spojiti ova dva mjesta

Ultramaraton će se trčati bez odmora, štafetno a  trčati će pedesetak maratonca.

Svakih pola sata izmjenjivat će se jedan trkač a njemu će se slobodno priključivati građani u mjestima kroz koje će maraton prolaziti.

Start je u Vukovaru, utrka se nastavlja kroz: Osijek,Čepin,Našice, Orahovicu, Slatinu, Viroviticu,Pakrac,Grubišno Polje, Garešnicu, Kutinu, Popovaču, Sisak i završava u Sunji.

U Sunji će se održati prigodan program i druženje branitelja Vukovara i Sunje.

Sunju, mjesto 27 kilometara udaljenom od Siska, mnogi su zbog hrabrosti i ustrajnosti branitelja tijekom Domovinskog rata nazivali „malim Vukovarom“. Sunja nikada nije „pala“, izdržala je četverogodišnju agresiju te dovršetak rata dočekala u cijelosti razorena, baš poput Vukovara.

Jedan od legendarnih branitelja Vukovara bio je i zagrebački glumac Sven Lasta, koji je napisao 1992. godine čuvenu pjesmu ‘Piše Sunja Vukovaru’.

Mi  svojim trčanjem evociramo uspomene koje promiču Domoljubne i sportske vrijednosti gdje se istodobno  prisjećamo presudnih trenutaka Domovinskog rata, te žrtava iznimno hrabrih ljudi koji su položili život  za očuvanje hrvatske slobode ističe predsjednik URT ” Nexe Team” Našice koja je incijator ovog ultramaratona a kojem je dodjeljno visoko pokroviteljstvo Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović.