2. Memorijalna utrka “Vitezovi Dalja”


U organizaciji URT ” Nexe Team” Našice i Policijske uprave Osječko – baranjske  u spomen na heroje koji su 01.08.1991. godine u zgradi policijske postaje Dalj zvjerski ubijeni od strane srbo- četničkog okupatora, 1. kolovoza 2019. godine održana je  2. Memorijalna utrka „Vitezovi Dalja” .

Na mjesto Dalj je 1. kolovoza 1991. iz Srbije preko erdutskog mosta iz Srbije krenula 51. motorizirana brigada JNA, a pridružili su im se i Srbi iz Hrvatske, poglavito iz susjednih sela Vere, Trpinje i Borova Sela.

Zapovjednik JNA Enes Taso još je u srpnju naredio: „Zarobljavanja ne smije biti!“ Ono što je uslijedilo poznato je kao jedan od najtragičnijih dana u Domovinskom ratu.

Dalj, mjesto na istoku Hrvatske sa 5500 stanovnika, živilo je svoj pitomi život slavonske ravnice i voljenog Dunava sve dok četnici nisu odlučili Dalj i okolna mjesta Aljmaš, Erdut i druga pridružiti Velikoj Srbiji. Tada je počeo pakao na zemlji za sve one koji se nisu htjeli pridružiti toj patološkoj ideji.

Tako su 1. kolovoza 1991. u ranim jutarnjim satima srpski pobunjenici su uz pomoć JNA napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije. 

Nakon gotovo desetosatne opsade – pucanja po okruženoj zgradi, čak i iz tenkova – postaja je zauzeta i svi koji nisu ubijeni u opsadi, likvidirani su odmah potom, i to 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i 4. člana Civilne zaštite, koji su i izmasakrirani

Utrka ” Vitezovi Dalja” održava se na spomen ovih heroja koji nikada neće biti zaboravljeni.

Posebno emotivan trenutak  poslije   utrke bilo je uručenje službene majice 2. Memorijalne utrke” Vitezovi Dalja” Vinki Glibušić, supruzi pokojnog Josipa Glibušića koji je zajedno sa još 38 heroja Dalja zvijerski ubijen dana 01.08.1991. godine u policijskoj postaji Dalj.

Predsjednik URT „ Nexe Team“ Našice Tomislav Gall poslije utrke zahvalio se;

Županiji Osječko-baranjskoj na podršci, pokroviteljstvu i sponzorstvu, 
PU Osječko-baranjskoj na suorganizaciji, logističkoj podršci i potpori, 
MORH-u na pomoći u organizaciji Predsjednici RH na pokroviteljstvu, 
DVD Našice na pomoći u organizaciji i logističkoj podršci, Gradu Našicama, Radio Našicama, TV Našicama, Nacionalno hr, Udruzi maratonaca Sisačko – moslavačke županije “Heroji ne umiru” na čelu sa Igorom Vuković, Udruzi ” Hrvatski dragovoljac” na čelu sa Ivicom Lenard, gostima maratoncima koji su se odazvali na pozivnicu  Dušku ŠtrbacGoranu DrakslerKrešimiru Šimiću-Šimi i Mariju Soldo te
trkačima MUP-a , MORH-a i članovima URT ” Nexe Team” Našice koji su istrčali ovu utrku te svojim doprinosom omogućili sjećanje na tragediju hrvatskog naroda koja se NE ZABORAVLJA.

Nacionalno/Tomislav Gall