2. Memorijalna utrka „Crtom bojišnice“ Bobovac- Sunja

Izvor: Josip Hren

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Sunja organizirala je 27.07.2019. memorijalnu utrku „Crtom bojišnice“ od sela Bobovac do mjesta Sunje povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja općine Sunja i 28. godišnjice napada na Sunju, kojim je 1991. godine započeo rat na sunjskom području.

Na startu utrke nazočili su načelnik općine Sunja Grga Dragičević i predsjednik UHDDR-a općine Sunja Ivica Mikulić koji su se uz prigodan govor zahvalili svim sudionicima utrke na sudjelovanju i zaželjeli im uspješan završetak utrke.

Uoči utrke molitvu za sve poginule branitelje i legendarne zapovjednike obrane Sunje vodio je  Ivan Faletar, župnik župe sv. Marije Magdalene u Sunji koji je i blagoslovio sve sudinike utrke.

2. memorijalna utrka “Crtom bojišnice” Bobovac – Sunja imala je za cilj evocirati uspomene koji promiču domoljubne i sportske vrijednosti, te se kroz utrku prisjetiti presudnih trenutaka Domovinskog rata i žrtava iznimno hrabrih ljudi koji su se borili na sunjskom području za očuvanje hrvatske slobode.

U vrlo teškim vremenskim uvjetima, po sunčanom vremenu i na temperaturi koja je dostizala i do +40 stupnjeva u utrci je sudjelovalo 38 trkača. Uz trkače iz Sunje i sunjske okolice te općine Dvor utrci su se priključili članovi NK „Sunjski“ Sunja i udruge URT “Nexe Team” iz Našica i Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru” iz Gornje Gračenice koji inače i sudjeluju na obilježavanjima događaja iz Domovinskog rata diljem Republike Hrvatske. Iz mjesta Sunje bili su i dva najmlađa sudionika utrke u dobi od 6 i 8 godina koji se trčali svoje određene dionice te uspješno završili utrku.

2. memorijalna utrka „Crtom bojišnice“ prolazila je kroz sela Bobovac, Bistrač, Selišće Sunjsko, Žreme te nakon 21 kilometar cilj je bio u Sunji gdje se kroz cjelodnevni program obilježavao Dan hrvatskih branitelja općine Sunja. Tijekom utrke sudionici utrke su zastali, pomolili se te zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u selu Bobovac. Na okrjepnim stanicama dočekivali su ih branitelji koji su ih srdačno dočekivali te im dijelili vodu, sokove i voće te davali podršku trkačima. Na cilju u centru Sunje dočekali su ih načelnik općine Grga Dragičević, predsjednik UHDDR općine Sunja Ivica Mikulić te mještani Sunje i sunjski branitelji.

Nakon utrke sudionici utrke svečanim mimohodom uputili su se do mjesnog groblja gdje su članovi URT „Nexe Team“ kod centralnog križa zapalili svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Predsjednik UHDDR općine Sunje Ivica Mikulić na kraju se još jednom zahvalio svim sudionicima utrke te im svima dodijelio zahvalnice povodom sudjelovanja na utrci.

Zahvalnice za pomoć u organizaciji 2. memorijalne utrke „Crtom bojišnice“ dobili su i gospodin Davor Vrbanek, općina Sunja, DVD „Sunja Greda“ Sunja, DVD Gornja Letina, Nogometni klub „Sunjski“ Sunja te Motoklub „Iron Heart“ Sunja.

Nacionalno/Marko Srnec/Izvor fotografije:Josip Hren