Povezite se

Politika

2. Memorijalna utrka „Crtom bojišnice“ Bobovac- Sunja

Objavljeno

-

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata općine Sunja organizirala je 27.07.2019. memorijalnu utrku „Crtom bojišnice“ od sela Bobovac do mjesta Sunje povodom obilježavanja Dana hrvatskih branitelja općine Sunja i 28. godišnjice napada na Sunju, kojim je 1991. godine započeo rat na sunjskom području.

Na startu utrke nazočili su načelnik općine Sunja Grga Dragičević i predsjednik UHDDR-a općine Sunja Ivica Mikulić koji su se uz prigodan govor zahvalili svim sudionicima utrke na sudjelovanju i zaželjeli im uspješan završetak utrke.

Uoči utrke molitvu za sve poginule branitelje i legendarne zapovjednike obrane Sunje vodio je  Ivan Faletar, župnik župe sv. Marije Magdalene u Sunji koji je i blagoslovio sve sudinike utrke.

2. memorijalna utrka “Crtom bojišnice” Bobovac – Sunja imala je za cilj evocirati uspomene koji promiču domoljubne i sportske vrijednosti, te se kroz utrku prisjetiti presudnih trenutaka Domovinskog rata i žrtava iznimno hrabrih ljudi koji su se borili na sunjskom području za očuvanje hrvatske slobode.

U vrlo teškim vremenskim uvjetima, po sunčanom vremenu i na temperaturi koja je dostizala i do +40 stupnjeva u utrci je sudjelovalo 38 trkača. Uz trkače iz Sunje i sunjske okolice te općine Dvor utrci su se priključili članovi NK „Sunjski“ Sunja i udruge URT “Nexe Team” iz Našica i Udruga maratonaca Sisačko-moslavačke županije “Heroji ne umiru” iz Gornje Gračenice koji inače i sudjeluju na obilježavanjima događaja iz Domovinskog rata diljem Republike Hrvatske. Iz mjesta Sunje bili su i dva najmlađa sudionika utrke u dobi od 6 i 8 godina koji se trčali svoje određene dionice te uspješno završili utrku.

2. memorijalna utrka „Crtom bojišnice“ prolazila je kroz sela Bobovac, Bistrač, Selišće Sunjsko, Žreme te nakon 21 kilometar cilj je bio u Sunji gdje se kroz cjelodnevni program obilježavao Dan hrvatskih branitelja općine Sunja. Tijekom utrke sudionici utrke su zastali, pomolili se te zapalili svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u selu Bobovac. Na okrjepnim stanicama dočekivali su ih branitelji koji su ih srdačno dočekivali te im dijelili vodu, sokove i voće te davali podršku trkačima. Na cilju u centru Sunje dočekali su ih načelnik općine Grga Dragičević, predsjednik UHDDR općine Sunja Ivica Mikulić te mještani Sunje i sunjski branitelji.

Nakon utrke sudionici utrke svečanim mimohodom uputili su se do mjesnog groblja gdje su članovi URT „Nexe Team“ kod centralnog križa zapalili svijeće za poginule hrvatske branitelje.

Predsjednik UHDDR općine Sunje Ivica Mikulić na kraju se još jednom zahvalio svim sudionicima utrke te im svima dodijelio zahvalnice povodom sudjelovanja na utrci.

Zahvalnice za pomoć u organizaciji 2. memorijalne utrke „Crtom bojišnice“ dobili su i gospodin Davor Vrbanek, općina Sunja, DVD „Sunja Greda“ Sunja, DVD Gornja Letina, Nogometni klub „Sunjski“ Sunja te Motoklub „Iron Heart“ Sunja.

Nacionalno/Marko Srnec/Izvor fotografije:Josip Hren

Politika

IZBORI 2020: Sva biračka mjesta uredno otvorena

Published

on

Izbori za 10. saziv Hrvatskog sabora

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj na kojima se u nedjelju bira novi saborski saziv su otvorena, a do Državnog izbornog povjerenstva (DIP) nisu stigle dojave o eventualnim problemima u glasovanju.

Sva su biračka mjesta uredno otvorena i početak glasovanja protječe u redu, kažu u DIP-u.

Od 7 do 19 sati može se glasovati na više od 6500 redovnih biračkih mjesta, uz njih su otvorena i posebna na kojima glasuju štićenici domova za starije i nemoćne, zatvorenici, posade brodova, vojnici, privremeno upisani birači.

Na svima se, zbog sprječavanja zaraze koronavirusom, glasuje uz propisane epidemiološke mjere koje uključuju držanje udaljenosti od metra i pol, dezinfekciju ruku, nošenje maski i rukavica.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima ima 3 milijuna 860 tisuća birača, za glasovanje se prijavilo 539 osoba u samoizolaciji, ukupno od kuće želi glasovati 1730 birača (nepokretni, teško bolesni).

Dijaspora bira samo tri zastupnika, neovisno o odazivu

U 42 zemlje u inozemstvu glasuje se drugi dan, u Mostaru je u subotu odaziv bio bolji nego prije četiri godine. Ipak, treba istaknuti da neovisno o odazivu, ‘dijaspora’ to jest birači bez prebivališta u Hrvatskoj, imaju pravo izabrati samo tri od 151 zastupnika koliko ih se bira u Sabor.

U nedjelju u 11 sati završit će izbori u Canberri, Sydneyu i Melbourneu, koji su zbog vremenske razlike bili otvoreni već u petak u 23 sata.

U inozemstvu je, u subotu u 16 sati, posljednje otvoreno biralište u Los Angelesu, dva sata prije onog u Chicagu.

Ucitavanje vijesti

Politika

IZBORI 2020 Bira se 10. saziv Sabora od neovisnosti

Published

on

Izvor: Nacionalno

Hrvatski birači u nedjelju izlaze na birališta kako bi izabrali 10. saziv Hrvatskog sabora i odlučili tko će imati priliku formirati novu Vladu i iduće četiri godine voditi državu.

Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite, nedjeljni su izbori jedni od najzahtjevnijih za provedbu unatrag 30 godina.

Potvrđuje to i činjenica da je tek u petak poslijepodne konačno odlučeno kako će i zaraženi koronavirusom moći glasovati uz pomoć osobe od povjerenja koja će po njihovoj ovlasti i uputi ispuniti glasački listić te kako će se ‘omekšati’ upute za glasovanje u domovima za starije u kojima nisu određena posebna biračka mjesta.  

Članovi biračkog odbora moći će doći ispred doma ili, ako se radi o nepokretnom korisniku, s posebnom zaštitnom opremom ući u dom i omogućiti mu da iskaže svoju biračku volju. U petak je objavljeno i kako biračko pravo želi iskoristiti 476 od oko pet tisuća osoba u samoizolaciji.

Birači ne bi trebali posebno strahovati

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) pozivaju birače da unatoč epidemiji, kao i na svim dosadašnjim izborima, iskoriste svoje biračko pravo.  

“Pozivam birače da iskoriste svoje pravo, posebno jer biramo zakonodavnu vlast. Izbori su, ipak, praznik demokracije koji se ne događa tako često“, poručila je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Biračima je poslala umirujuću poruku.

Na izborima će biti primijenjene sve propisane epidemiološke mjere, pa  mislim da birači ne bi trebali imati poseban strah, naglasila je.

U Sabor se bira 151 zastupnik, 140 u deset izbornih jedinica u Hrvatskoj, tri bira dijaspora odnosno birači bez prebivališta u Hrvatskoj, osam pripadnici nacionalnih manjina u posebnoj, 12. jedinici.

Veliko je zanimanje za mjesto u Saboru, za svako se u prosjeku natječe 17 kandidata čija je prosječna dob 48,6 godina.

O tome tko će uistinu slijedeće četiri godine provesti na Trgu svetog Marka ima pravo odlučiti 3 milijuna 860 tisuća birača za koje će u Hrvatskoj i 42 države u inozemstvu biti otvoreno ukupno 6999 biračkih mjesta.

Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, nadzirat će ih oko 8500 promatrača.

Svi oni moraju se držati mjera zaštite od zaraze koronavirusom koje su preporučili epidemiolozi. Za članove biračkih odbora, koji pokrivaju sva biračka mjesta to znači držanje međusobnog razmaka od metra u pol, obvezno nošenje maski, preporučeno nošenje rukavica, redovitu dezinfekciju ruku itd.

Birači pak, kod ulaska na biralište, moraju dezinficirati ruke, preporučuje im se nošenje maski i da ponesu kemijsku olovku kojom će glasovati, da u prostoriju ulaze i izlaze jedan po jednan poštujući propisani razmak od metra i pol koji moraju održavati i dok čekaju ulazak na biračko mjesto.

Preferencijski glas

Birači će na izborima moći koristiti preferencijski glas, na listi za koju će glasovati moći će zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, to jest preferiraju ga u odnosu na sve druge. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, ima prednost pred ostalima, neovisno gdje je smješten na listi.

Biračka mjesta u Hrvatskoj se otvaraju u nedjelju u 7 sati, zatvaraju u 19 sati.  Isto, mjereno lokalnim vremenom, vrijedi i za inozemstvo, gdje se glasuje dva dana, u subotu i nedjelju.
Prve podatke o tome kome su birači dali povjerenje, DIP će na svojoj mrežnoj stranici početi objavljivati u nedjelju u 21 sat, a ažurirat će ih svakih 15 minuta.

Podatke o odazivu objavit će u nedjelju u podne i u 17 sati.

Ucitavanje vijesti

Politika

Izbori za Sabor: U petak završava izborna promidžba

Published

on

Još u petak sudionici izbora za Hrvatski sabor, političke stranke i koalicije, mogu se predstavljati biračima, koji će svoje mišljenje o njima i njihovim programima iskazati na biralištima, u nedjelju, 5. srpnja.

  U petak u ponoć nastupa dvodnevna izborna šutnja za koje je zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata,  objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata itd.

 U proteklih 15 dana službene promidžbe birači su imali priliku upoznati gotovo 2700 kandidata sa 192 liste. Broj listi po izbornim jedinicama nije isti – kreće se od 13 u 5. do 22 u 7. izbornoj jedinici.

 Na izbornim listama žena je 41 posto, a prosječna dob kandidata je 48,6 godina.  

 U 12. izbornoj jedinici, u kojoj osam zastupnika biraju nacionalne manjine, 17 je kandidata, a već sada je jasno tko će ponovno zastupati mađarsku i talijansku manjinu. Naime, za po jednog zastupnika tih manjina samo je po jedan kandidat, Robert Jankovics odnosno Furio Radin.

 Saborski zastupnici, njih 151, biraju se neposredno tajnim glasovanjem na mandat od četiri godine. U 10 izbornih jedinica u Hrvatskoj bira ih se po 14, dijaspora bira tri, a pripadnici manjina osam saborskih zastupnika.

 Zbog epidemije koronavirusa i mjera zaštite koje se primjenjuju, nedjeljni parlamentarni izbori jedni su od najzahtjevnijih od stjecanja hrvatske neovisnosti.

 Izbore će provoditi oko 75 tisuća ljudi, glasovat će se na oko sedam tisuća biračkih mjesta u Hrvatskoj i inozemstvu, sve će pratiti gotovo 8.700 promatrača. Pravo glasa ima 3 milijuna 860 tisuća hrvatskih birača.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije