175 godina “Gospodarskog lista” najstarijeg poljoprivrednog časopisa u Hrvatskoj

Prije 175. godina, točnije 26. siječnja 1842. godine, tiskan je prvi broj najstarijeg poljoprivrednog časopisa u Hrvatskoj.

U tom dugom razdoblju od početka izlaženja do danas, Gospodarski list imao je veliku ulogu i utjecaj na razvoj i osuvremenjivanje hrvatske poljoprivrede.

Velik je njegov doprinos i razvoju hrvatskog jezika, čuvanju običaja i kulturne baštine, posebice na selu.

Večeras je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano obilježena 175. obljetnica kontinuiranog izlaženja Gospodarskog lista – stručnog glasila za poljoprivredu.

Tom prigodom državni tajnik u Ministrstvu poljoprivrede Tugomir Majdak zahvalio je i čestitao svim dosadašnjim i aktivnim djelatnicima, glavnim urednicima i utemeljiteljima ovog 3. po starosti europskog časopisa ovog tipa na velikoj i značajnoj obljetnici.

Istaknuo je i ogromnu povijesnu ulogu Gospodarskog lista u promicanju održivosti hrvatske poljoprivrede, očuvanja hrvatskog doma na selu i hrvatskog poljoprivrednika kroz 3. stoljeća stručnog i obrazovnog djelovanja.

“Pred nama su novi izazovi za poljoprivredu u okviru 21. stoljeća i Zajedničke poljoprivredne politike, a aktualno Ministarstvo poljoprivrede kroz svoje reformske zakone i mjere čvrsto i odlučno zastupa interese hrvatskih poljoprivrednika, OPG-ova te ostalih dionika u poljoprivredi”, kazao je državni tajnik Tugomir Majdak.