“17. Griva posavine”, tradicija i običaji nikad se ne zaboravljaju

Pod pokroviteljstvom Općine Sunja i Sisačko-moslavačke županije KUD Sunjanka organizirao je 08. srpnja 2017. smotru folklora 17. Zlatna griva Posavine kao neizostavni dio  bogatog višednevnog programa obilježavanja Dana općine Sunja i zaštitnice Sunje sv. Marije Magdalene koje između ostalog obogaćuje i  12. Sajam zadrugarstva, obrta i turizma te  23. Državna konjogojska izložba na radost sunjana i njihovih brojnih gostiju.

U programu smotre sudjelovali su, uz domaćine, KUD Sunjanka, FA Ivan Goran Kovačić iz Siska, KUU ”Zvon” župne zajednice Mala Subotica, KUD Hrvatsko srce Odra, Žabno, HKUD „Branko Herceg“ iz Erduta, KUD Slovinci, KUD Stari Jankovci i HKUD „Studenčica“ iz Bosne i Hercegovine. Sunjani su mogli uživati u ljepoti živopisnih nošnji i pjesmi članova kulturnoumjetničkih društava oraganiziranih u mimohodu od središnjeg sunjskog parka do mjesta održavanja ovogodišnje smotre.

Sunju i Studence u Bosni i Hercegovini povezala su dvojica župnika, župnik župe sv. Marija Magdalena Sunja vlč. Ivan Faletar i župnik i ravnatelj svetišta Presvetoga srca Isusova iz Studenaca pokraj Ljubuškoga u Bosni i Hercegovini don Ivan Štironja.

Malo mjesto… puno pjevača, oduševili su publiku svojim nastupom na smotri folklora 17. griva  Posavine!

Članovi HKUD-a „Studenčica“ koje se predstavilo na ovogodišnjoj smotri u Sunji osim što su aktivno uključeno u rad folklornog društva, sudjeluju u brojnim aktivnostima svoje župe, unutar desetak sekcija koje djeluju pri crkvi gdje se ističu mladi,  a posebno ga raduje što se gostovanjima na smotrama izvan Bosne i Hercegovine može i drugima približiti rad ovoga društva, koje  na ovaj način predstavlja i  svoju župu i svoje svetište. Hrvati u Bosni i Hercegovini čuvaju kulturu i baštinu svoga naroda napominje don Ivan Štironja.

„Mi smo srce Hrvatske iako smo u drugoj zemlji, ponosni smo dio Hrvatske, poštujemo Bosnu i Hercegovinu, ali smo posebno  ponosni na svoju Lijepu našu“, zaključio je don Štironja.

„Sunja je ponosna općina u kojoj žive ponosni ljudi i dobri domaćini. Dokaz tome je interes društava za našu smotru, no na žalost uvijek smo ograničeni vremenom i ne možemo ugostiti sve one koji bi željeli sudjelovati“ , kazao je Ivica Kozarić zamjenik načelnika općine Sunja.