16 redakcija traži javno praćenje izbora za rektora

Izvor: N1

Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija, među kojima i N1 Televizija, zatražili su od sveučilišnog Izbornog povjerenstva da se novinarima omogući prisustvo sjednici Senata koja se održava u petak 16. veljače, a na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe.

Također, 16 redakcija zajednički traži i da se medijima omogući prisustvo na sjednici Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor zagrebačkog Sveučilišta. Naime, Uprava Sveučilišta u Zagrebu, na čelu s rektorom Damirom Borasom, nije predvidjela otvorenost sjednica Senata za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.

“U cilju profesionalnog izvještavanja, novinari 16 redakcija traže od Izbornog povjerenstva za provedbu postupka izbora rektora da novinarima omogući izravno praćenje sjednica Senata”, stoji u dopisu novinara proslijeđenom sveučilišnom Izbornom povjerenstvu.

čitujući se na zahtjev novinara, predsjednik Izbornog povjerenstva profesor Enes Midžić poručio je kako je odluka kojom se na sjednice Senata pozivaju predstavnici javnih medija na tijelima Sveučilišta – Sveučilišnom savjetu, Senatu, Proširenom rektorskom kolegiju, odnosno na rektoru. Zbog toga je predsjednik Izbornog povjerenstva dao rektoru Borasu preporuku da na odgovarajući način novinarima omogući praćenje izbornog procesa. Sa Sveučilišta je redakcijama za sada upućen tek poziv novinarima na konferenciju za novinare po završetku sjednice Senata.

Potporu novinarima dao je Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva (HND).

“HND, odnosno njegov Izvršni odbor, daje potporu kolegicama i kolegama u istupima prema Sveučilištu u vezi zahtjeva da postupak izbora rektora bude javan”, poručuju iz HND-a.

Potpisnici apela za otvaranje sjednica Senata za javnost su novinarke i novinari iz redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, Index.hr, HRT, 24 sata, Srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, Hina, Telegram, Školske novine, RTL, Faktograf, N1 i Nova TV.