15 godina rada Hrvatske komore medicinskih sestara; problemi u sestrinsku nisu samo vezani za financije

foto HINA/ Tomislav PAVLEK

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) obilježila je u nedjelju 15 godina svoga rada, a predsjednica Komore dipl. ms. Slava Šepec, na svečanosti je istaknula da priznavanje visokog obrazovanja u sestrinstvu, promjene zastarjelih organizacijskih sustava te stvaranje boljih uvjeta rada – nisu problemi vezani samo uz pitanje financija, nego i vizije razvoja zdravstva u Hrvatskoj te političke volje.

„Priznavanje visokog obrazovanja u sestrinstvu, jasna odrednica temeljnog obrazovanja, promjene zastarjelih organizacijskih sustava, stvaranje boljih uvjeta rada, odlazak medicinskih sestara u druga zanimanja i u inozemstvo, nedostatak medicinskih sestara – nisu problemi vezani samo uz pitanje financija nego i vizije razvoja zdravstva u Republici Hrvatskoj, te političke volje“, rekla je predsjednica HKMS, dipl. ms. Šepec na svečanoj proslavi održanoj u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, priopćeno je iz Komore.

Ocijenila je da su ozbiljni izazovi pred HKMS – težnja za daljnjom profesionalizacijom sestrinstva i usklađivanje s regulativom EU.

Komora, dodala je Šepec, vrlo aktivno ukazuje na postojeće probleme i predlaže moguća rješenja.
U sklopu obljetnice, medicinskim sestrama Dragici Šimunec, Mariji Orlić Šumić i Mariji Županović uručene su diplome Komore za značajan doprinos razvoju sestrinske djelatnosti i višegodišnji rad u HKMS-u.

Medicinska sestra Sonja Kalauz primila je Povelju za poseban doprinos ugledu sestrinstva.

U registru HKMS više od 38.000 medicinskih sestara i tehničara; 2050 medicinskih sestara završile diplomski studij sestrinstva 

Primarna zadaća Komore je osiguranje pružanja izvrsne zdravstvene njege temeljene na znanju, poštivanje etičkog kodeksa, zaštita i sigurnost pacijenata kroz unapređenje zdravstvene njege, te zaštita medicinskih sestara i tehničara kao i sestrinske profesije, podsjećaju iz HKMS.

U registru Komore je evidentirano više od 38.000 medicinskih sestara i tehničara.

Oko 13.000 njih, što je jedna trećina, su prvostupnice sestrinstva, dok 2050 medicinskih sestara ima završen diplomski studij sestrinstva. U sestrinstvu je sedam doktora i doktorica znanosti, a u nastavnim zvanjima su četiri docentice/docenti, navode iz HKMS.

Petnaesta obljetnica osnutka HKMS-a održana je po pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović.

Proslavi u KD Lisinski nazočili su i ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić, čelnici drugih Komora u zdravstvu, predsjednik i članovi Europskog vijeća regulacijskih tijela u sestrinstvu (European Nursing Council) te brojni drugi ugledni gosti.   (H)