Belgija potvrdila primitak uhidbenog naloga za Puigdemontom

Foto: Hina

Belgijsko pravosuđe objavilo je u petak da je zaprimilo europski uhidbeni nalog koji je španjolski sud nešto ranije izdao za smijenjenim katalonskim čelnikom Carlesom Puigdemontom i da će ga proučiti.

“Proučit ćemo, potom će biti predan istražnom sucu”, rekao je glasnogovornik saveznog tužiteljstva Eric Van der Sijpt.

Španjolski sudac izdao je u petak europski uhidbeni nalog protiv Puigdemonta i četvorice njegovih suradnika koji su s njim otišli u Belgiju, objavio je Visoki sud.

Puigdemont je pobjegao u Belgiju nakon što je španjolski premijer Mariano Rajoy smijenio katalonsku regionalnu vladu zbog katalonskog proglašenja neovisnosti.

Puigdemontu i njegovim suradnicima na teret se stavlja pobuna, neposluh i korištenje javnog novca za provedbu nezakonitog referenduma.

Sudac je odbio raniji zahtjev bivšeg katalonskog čelnika da svjedoči putem videoveze iz Belgije.

Europski uhidbeni nalog poslat je belgijskom saveznom tužiteljstvu jer se odbjegli “vjerojatno tamo nalaze”, pojasnio je sud.

Ali sudac je istovremeno objavio i nacionalnu i međunarodnu tjeralicu koje su poslane španjolskoj civilnoj gardi i Interpolu.

Puigdemont je u četvrtak ignorirao sudski nalog da se vrati u Španjolsku kako bi odgovorio na optužbe za pobunu i zloporabu javnog novca zbog proglašenja neovisnosti Katalonije.

Europska komisija ranije u petak objavila je da ne želi komentirati izdavanje uhidbenog naloga za smijenjenim katalonskim čelnikom, ističući da je to pravosudno pitanje u koje se ona ne može miješati.

Španjolska vlada sazvala je prijevremene izbore u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, za 21.prosinca.

Puigdemont je u petak za belgijsku televiziju rekao kako je spreman sudjelovati na prijevremenim izborima, te naglasio da je spreman surađivati s pravosuđem, ali belgijskim. /Hina/