14. Tjedan cjeloživotnoga učenja od 21. rujna do 5. listopada

AppleMark

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizira nacionalnu obrazovnu kampanju “Tjedan cjeloživotnog učenja”, koji će se održati od 21. rujna do 5. listopada.

Agencija u priopćenju ističe kako unatoč novim okolnostima uzrokovanim epidemijom COVID-19 nastavlja s aktivnostima usmjerenim na promociju cjeloživotnoga učenja uvažavajući sve epidemiološke mjere za njihovu sigurnu provedbu pa tradicionalno organizira nacionalnu obrazovnu kampanju Tjedan cjeloživotnog učenja.

Tijekom ovogodišnjega 14. Tjedna cjeloživotnoga učenja, kao i prethodnih godina, zainteresirani će moći sudjelovanja na besplatnim radionicama, predavanjima, okruglim stolovima i sličnim događanjima, dok će niz obrazovnih ustanova otvoriti svoja vrata i omogućiti potencijalnim polaznicima da se upoznaju s mogućnostima naobrazbe koju nude.

Agencija je, napominje, pozvala organizatore da najveći dio aktivnosti provode u virtualnom okruženju, odnosno online, a da aktivnosti koje će se provoditi uz fizičku nazočnost održavaju u malim skupinama, zbog čega ovogodišnja kampanja traje dva tjedna, umjesto uobičajenih tjedan dana.

Važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnoga učenja

Organiziranjem kampanje u ovim izazovnim vremenima, napominje Agencija, ističe se važnost kontinuiteta promicanja cjeloživotnoga učenja te posljedičnog jačanja svijesti da je upravo cjeloživotno učenje odgovor na izrazito dinamične promjene na tržištu rada, ali i u brojnim segmentima društva i svakodnevnog života te da se unatoč novim okolnostima može i treba cjeloživotno učiti i obrazovati.

Agencija podsjeća kako se kampanja svake godine razvijala, širio se opseg aktivnosti i područja provedbe, povećavao broj aktivnosti i broj uključenih institucija.

Jačala  se i uključenost glavnih aktera na svim razinama pa je neprestano rastao broj onih koji su sudjelovali na nekoj od aktivnosti, dodaje Agencija.

Jedna od najvažnijih aktivnosti u okviru kampanje jest dodjela nagrade “Maslačak znanja” za postignuća u učenju odraslih osoba, koja u prvi plan stavlja pojedinca koji uči, osobu koja je odlučila proširiti svoja znanja i vještine, raditi na sebi i svojem razvoju i pritom morala savladati brojne prepreke, ističe Agencija.

Napominje kako su ovogodišnji dobitnici nagrade “Maslačak znanja” Sanja Tarczay,  Mira Talaja i Miran Osuško uspjeli su, kao rezultat odlučnosti i ustrajnosti, ostvariti brojne pozitivne promjene u svojim životima.

U sklopu kampanje dodjeljuju se i “Priznanja za doprinos razvoju obrazovanja odraslih” za osobe koje su svojim stručnim i znanstvenim angažmanom doprinijele unaprjeđenju sustava obrazovanja odraslih u Hrvatskoj.

Ovogodišnja dobitnica “Priznanja” za znanstveni doprinos razvoju obrazovanja odraslih je Anita Zovko, a dobitnici “Priznanja” za doprinos razvoju prakse obrazovanja odraslih su Eržebet Tomić i Franjo Galeković.

Sve novosti vezane uz kampanju mogu se pratiti na službenoj internetskoj stranici http://www.cjelozivotno-ucenje.hr/ i na službenom Facebook profilu.
Događaji u sklopu Tjedna 2020. mogu se pregledati na http://www.cjelozivotno-ucenje.hr/dogadanja/

(Hina)