14. Petrinjski susreti hrvatskih branitelja – Dumbović: “Domovine ima svuda, a najmanje tamo gdje se stvarala“

U organizaciji HVIDR – e Grada Petrinje danas su započeli 14. petrinjski sportski susreti hrvatskih branitelja.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima na Senjaku. Počast su odali mnogobrojni predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje, HVIDR-a, Darinko Dumbović gradonačelnik Grada Petrinje, a kao izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske bojnik Ivan Radić.

Udruge će danas u vojarni Zrin, u gradu, družiti uz sportske susrete, a otvorenju 14. petrinjskih sportskih susreta na Trgu hrvatskih branitelja uz Darinka Dumbovića gradonačelnika Grada Petrinje i njegovog zamjenika Branimira Bešlića je bio nazočan Miodrag Demo, voditelj Ureda za branitelje Grada Zagreba, te Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, koji je tom prigodom rekao:

„Iako ovi susreti imaju sportski predznak, tradicionalno se već 14. put održavaju u spomen na rujanska događanja u Petrinji 1991. godine kao spomen na poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje te žrtve Domovinskog rata kojima na ovaj način odajemo naše nužno poštovanje i zahvalu.

Prilika je to i da se prisjetimo hrabrog, istinskog i cijenjenog vođe, legendarnog zapovjednika Predraga Matanovića koji je poginuo u vojno redakcijskoj akciji Oluja 04.08.1995. godine u mjestu Kolonija na ulazu u Petrinju. Grad Zagreb i ja kao njegov gradonačelnik pozdravljamo i podržavamo održavanje ove manifestacije kao što podržavamo i pozdravljamo sve druge aktivnosti kojima je cilj očuvanje uspomene na Domovinski rat i hrabre hrvatske branitelje po čemu smo postali prepoznatljivi. Nikada nećemo zaboraviti istinske heroje jer samo pamteći svoju povijest i iz nje učeći možemo graditi bolju budućnost i boljitak nama i budućim naraštajima”.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Dumbović:

„Danas mogu reći s jednom velikom zahvalnošću i poštovanjem prema svim hrvatskim braniteljima, prema svima onima kojih nema među nama da je Petrinja grad domaćin nečega što je svetinja bilo i ostalo kod stvaranja Domovinskog rata.

Hrvatski branitelji i svi oni koji su nestali i poginuli te koji iz ovog dijela grada daju jednu snažnu poruku da je Petrinja u Domovinskom ratu platila ogromnu cijenu, ta cijena je prevelika i smatram da ćemo danas, sutra zajedničkim radom poslati poruku koja je jako važna, a to je da Petrinja mora biti u domovini Hrvatskoj, mora biti priznata u svim elementima stvaranja Domovine.

Danas smo na Trgu hrvatskih branitelja koji je na neki način devastiran, dakle hrvatski branitelji su ti koji su doživjeli jednu ogromnu nepravdu, ali i grad Petrinja. Grad Petrinja želi artikulirati kroz Institucije, ali i Sabor da dobijemo ono što smo imali jer se ovdje stvarala Domovina. Domovine ima svuda, a najmanje tamo gdje se stvarala.“