1300 djece iz Sisačko-moslavačke na besplatno ljetovanje u Splitsko-dalmatinsku županiju

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i sisačko-moslavački župan Ivan Celjak potpisali su u ponedjeljak, 27. prosinca 2021. godine, sporazum kojim su osigurali ljetovanje učenika svih četvrtih razreda svih osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije bez obzira je li osnivač Županija, Grad Sisak ili Grad Kutina.

“Interventne službe s područja Splitsko-dalmatinske županije odmah nakon potresa su pomogle stradalim stanovnicima i institucijama. Brojni volonteri iz naše županije mjesecima su pomagali ugroženim stanovnicima. Kada sam bio u posjeti stradaloj Sisačko-moslavačkoj županiji, čuo sam samo pohvale za rad naših interventnih službi, udruga, Torcide, pojedinaca.”-rekao je župan Boban.

Župan Boban sa suradnicima bio je nekoliko puta u Sisku i Petrinji. “Osigurali smo dio sredstava za obnovu Osnovne škole Ivan Goran Kovačić Gora, omogućili djeci s područja Banovine ljetovanje kod nas. Za sve maturante pripremili smo i podijelili materijal iz matematike za pripremu za upis na fakultete. I nama su drugi pružali ruku pomoći kada je bilo potrebno a sada mi pružamo ruku pomoći našim prijateljima iz Sisačko-moslavačke županije i sa zadovoljstvom ćemo primiti na ljetovanje sve učenike četvrtih razreda osnovnih škola s područja Sisačko-moslavačke županije.”
Župani Boban i Celjak imaju izvrsnu suradnju a župan Celjak iskoristio je prigodu te zahvalio svim volonterima iz Splitsko-dalmatinske županije koji su mjesecima pomagali stanovnicima Siska, Petrinje, Gline i drugih dijelova u potresu teško stradale županije. Župan je zahvalio kolegi Bobanu na donaciji za obnovu škole, na ovogodišnjem ljetovanju za djecu s područja Petrinje i Gline, materijalu za maturante i svoj drugoj pomoći koju daje Splitsko-dalmatinska županija. Posebno je naglasio koliko znači omogućavanje ljetovanja za 1300 djece s područja Sisačko-moslavačke županije.
“U strašnom i tragičnom potresu koji nas je pogodio, mnoga djeca su izgubila svoje domove, djetinjstvo, uspomene. Nema ljepšeg poklona za Božić za učenike četvrtih razreda osnovnih škola, a s kojim se danas vraćamo u našu županiju sretni i zadovoljni, što će oko 1300 djece ljetovati u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nažalost, velik broj naše djece vidjet će more prvi puta. Besplatno ljetovanje je i rasterećenje za mnoge roditelje. Jako smo sretni što smo osigurali ljetovanje našoj djeci jer je i to prigoda za sklapanje novih prijateljstava, druženje, zabavu, učenje, stvaranje lijepih uspomena za cijeli život”- istaknuo je župan Celjak.

U okviru ljetovanja očekuje ih i bogat program kako bi kući ponijeli prelijepe uspomene, a Sisačko-moslavačka županija uputit će svim školama poziv da prijave svoje učenike.
Ovaj sporazum inicijativa je župana Ivana Celjaka nakon uspješne suradnje s županom Blaženkom Bobanom.
Besplatno ljetovanje svim učenicima 4. razreda, Sisačko-moslavačka županija realizirat će bez obzira na osnivača škole, kako bi sva djeca imala jednake uvjete i nezaboravnu uspomenu nakon proteklog teškog razdoblja uzrokovanog potresom.
Podsjetimo, na Badnjak u Glini, Sisačko-moslavačka županija je svim malim stanovnicima Gline i okolnih mjesta omogućila besplatno klizalište tijekom blagdana i školskih praznika.
U ovoj je prigodi župan Ivan Celjak naglasio koliko je važno razvijati sretno djetinjstvo i kako su prioritet županije upravo mladi.