VIDEO: 12. Petrinjska kobasijada – Najbolja kobasica Krešimira Žinića

U Petrinji je u subotu održana Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva i 12. Petrinjska kobasijada koju je organizirao Grad Petrinja.

Bila je to prigoda d se okupe brojni poljoprivrednici, gospodarstvenici i obrtnici koji su Petrinjcima i Petrinjkama, ali i brojnim drugim gostima prezentirali svoje rukotvorine i domaće, ekološki uzgojene proizvode.

U kulturno – umjetničkom programu okupljene su zabavljali KUD Pokupljanka iz Bresta Pokupskog, Tamburaška sekcija Folklornog ansambla Petrinjčica te HKUD Mošćenica i tamburaška skupina Stare tambure.

Na ovogodišnjoj Petrinjskoj kobasijadi nagradu za najbolju kobasicu dobio je Krešimir Žinić iz Marin Broda, drugu Alen Čačić iz Petrinje dok treće mjesto dijele Nikola Bajlović iz Luščana i Stanko Prečanica iz Petrinje.

Rezultati su to nakon što je stručno povjerenstvo obradilo 58 uzoraka kobasica prikupljenih u zadnja dva dana za 12. Petrinjsku kobasijadu. I ove godine najbolje su čekale vrijedne nagrade, te je tako prva nagrada nosila tri tisuće kuna kao i odojak Banijske šare svinje kojeg je donirala Udruga Banijska šara svinja u svrhu promocije autohtone domaće pasmine svinje, druga nagrada je bila dvije tisuće i treća je bila tisuću kuna.

Petrinjska kobasijada održava se pod pokroviteljstvom Darinka Dumbovića, gradonačelnika Grada Petrinje i zastupnika u Hrvatskom saboru, koji je čestitao najboljima te rekao kako jedna dobra gastronomska politika ima kontinuitet i smatra kako Petrinja treba svake godine sve više ulagati u ovakve ljudske resurse i proizvodnju, te dodao:

„Ja sam prije svega zadovoljan kao gradonačelnik što jedna dobra i lijepa tradicija živi u Petrinji, ta tradicija ima svoju prošlost i povijest, jer znamo da Petrinjska izložba gastronomije i kulinarstva je bila jedna vrijednost u kojoj smo sve ono što smo proizvodili i radili, ne samo u OPG-ima, nego i u samom Gavriloviću, koji je bio motorna snaga našeg kraja, i koji bi trebao biti ovdje nazočan i pokazati što je to prva petrinjska tvornica salame i kobasica“, rekao je gradonačelnik te na kraju dodao kako bi država i ministarstva trebala vidjeti ovo naše područje kao jednu trajnu vrijednost, a ne kao izgubljenu vrijednost Hrvatske.

Nazočnima se obratio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak koji je kazao:

“Na današnji dan autohtonih proizvoda Republike Hrvatske posebno pozdravljam sve OPG-ove koji izlažu na kobasijadi i podsjećam na dugogodišnju tradiciju spravljanja visokokvalitetnih suhomesnatih proizvoda ovoga kraja.

Hrvatska je u posljednjih 5 godina uspješno zaštitila 19 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda EU oznakama kvalitete, moj dolazak u Petrinju je potpora poljoprivrednicima i njihovim udrugama te zadrugama da, zajedno s lokalnom samoupravom i županijom, zaštite ovim EU znakom i poznate kobasice s Banovine, ali i Posavske češnjovke, kao i druge autohtone proizvode. Ministarstvo poljoprivrede financijskom i stručnom pomoći podupire izradu specifikacije” – kazao je Majdak.

Državni tajnik Majdak se osvrnuo i na novi Zakon o OPG-u koji je jedinstven na razini EU i prepoznaje i promovira poslovanje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Također je zaželio uspjeh u zaštiti autohtone pasmine svinje Banijska šara gdje također kao resorno ministarstvo pružamo stručnu pomoć poljoprivrednicima i institucijama.