Politički rafali i koristoljublje na Banovini

Piše: Suzana Pavlović

Most je s tenzijama na obljetnicu potresa uputio osvrt Županijskoj organizaciji HDZ-a nazvavši im konferenciju „u strahu su velike oči“ s pretpostavkom održavanja po dolasku Marina Miletića i Nikole Grmoje, o radu županije, autocesti, Domu za starije i nemoćne u Šašu, glazbenim školama, aglomeraciji, višestambene zgrade, kretanju po gradu, padu skele na radnike i prolaznike itd. Smatraju da HDZ tužaka o “tamo nekim” oporbenim zastupnicima koji dođoše reći o obnovi i županijskom životu. Župan je navodno pojasnio tko smije u „njegovu“ županiju, a petrinjska gradonačelnica istupila s predizbornim obećanjem petrinjske porezne oaze nedizanjem poreza. Osvrnuli su se da je u 30tak godina sustavne HDZ pljačke i uništavanja premalo i prekasno. Priča četvrte kontejnerske zime i trećeg Božić bez strategija, plana i prioriteta. Rekoše da ovo nije Sjeverna Koreja, a Plenković „vožd“ , da neće „oni“ određivati tko će i pod kojim uvjetima dolaziti s patetikom lijepe i slobodne države Hrvatske. Atak priopćenjem.

Nisu baš graknuli o dolasku SDP Peđe Grbina i Kristine Ikić Baniček, gradonačelnice Siska dan ranije. Narodu i politikantima nitko nije ugodio, pa bi jaukali o dignutom porezu. Nervozni je Most zaboravio da su sedma, osma, deveta, deseta, dvanaesta Vlada bile koalicijske s oscilacijama partnera. Trinaesta reformska Vlada bila je Domovinska koalicija i Most. Pamti se potez Mosta. Dramaturgija oporbe.

Gradnja autoceste Zagreb-Petrinja traje 18 godina. Planirana je dionica Lekenik – Mošćenica sa 17,8 km i spoj autoceste na D37 Sisak – Petrinja, 17 mostova, 5 vijadukata, 20 nadvožnjaka i 7 podvožnjaka. Odustalo se od Mošćenice, ostalo u Stupnu s ulazom iz Siska preko novog Odranskog mosta i spojne ceste u nastavku. Gradnja mosta planirana je s pristupnom cestom do ceste prema Starom Pračnu i pripadajućim kružnim tokom. Ostatak spojne ceste do Stupna ima nadvožnjak preko pruge Sisak-Zagreb i kuburio je s dokumentacijom uz vremenski plan gradnje sa završetkom autoceste. Projekt od 44 milijuna eura.

Skupoća građevinskog materijala, dobave kamena i betona, vremenski uvjeti, izrade projekata, izmještaji instalacija, arheološka istraživanja od 10,5 milijuna kuna, krčenje državne šume, preraspodjela posla između izvođača mosta zbog manjka radnika čime nije završen u roku.

Realizirano sitničavih 22 milijuna eura, napredak diskutabilan. Obećanja gospodarskog i poduzetničkog razvoja zbog autoceste u zaboravu da je područje do rata bilo ekonomski, industrijski i gospodarski razvijeno.

Hrvatske autoceste 2022. kreću u izradu dokumentacije izgradnje novog čvora preko spoja D36 i D30 za Petrinju s rekonstrukcijom D30 zbog povezivanja na sustav izgrađenih autocesta; čvor Žažina skraćuje put od Petrinje do Zagreba nevjerojatnih 6 kilometara, a izvan naselja Dužica i Žažina. Procjena te investicije 40 milijuna kuna što HAC financira vlastitim sredstvima. Autocesta Zagreb – Sisak od Lekenika do čvora Sisak dužine 10,9 km koštala je 300 milijuna kuna, rok veljača 2024. Rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i otkup zemljišta na toj dionici 25 milijuna kuna. Na trasi su nasip i nadvožnjaci Petrovec, Sela i Greda. Studeni 2023. nosi da posljednja dionica neće biti puštena u promet najmanje godinu dana zbog problematičnog spajanja na Sisak te su HC i HAC tražile način privremenog spoja A11 na postojeću DC Zagreb-Sisak. Bezuspješno. Hrvatske ceste grade 2,65 km spojne ceste do rotora Staro Pračno, rok 18 mjeseci. Problematičnost ceste na ulazu u Sisak s nastavkom na spojnu cestu povezanu na Odranski most u roku lipanj 2023. s produžetkom na travanj 2024. dane Elektrocentru Petek u predstečaju i Si-gradu u stečaju što istražuje DORH uz nekoliko sudskih postupaka. Izlaz u Žažini planiran za 2025. do 2026.

Strabag se žalio na natječajnu odluku izbora Colasa i Geotehnike koji su za gradnju dionice ponudili 281,33 milijuna kuna bez PDV-a. Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je odabir, predmet vratila u novi pregled ponuda s potvrdom prvog odabira bez novih žalbi. Kraj autoceste na ulazu u Sisak sa spojem od 3,2 km pripada HC. Rok potpunog okončanja cestovnog Sizifovog posla travanj 2024.

Glazbena škola Fran Lhotka Sisak izmještena iz zgrade preventivno zaštićenog kulturnog dobra nekadašnje sinagoge i područna petrinjska imaju zamjenski prostor. Županija je školski osnivač zadužen za obnovu i osiguranje sredstava. Zaboravio Most zaštitu kulturne baštine tj. suradnju Ministarstva kulture i medija, sisačkog Konzervatorskog odjela, Hrvatskog restauratorskog zavoda, županije i škole. Mislilo se da će se sinagogu rušiti i rekonstruirati, ali Ministarstvo 2021. najavljuje radove i pretvorbu u koncertnu dvoranu zajedno s nekoliko drugih sisačkih kulturnih dobara zajedničke vrijednosti 900.000 kuna za postupke cjelovite obnove. Humanitarnim akcijama se prikupljalo za obnovu i nastavni inventar.

Novi objekt škole biti će u Rimskoj ulici u zgradi bivše Policijske uprave s istražnim zatvorom. Konstrukcijska obnova i ključ u ruke dvaju objekata je 17,5 milijuna eura za 360 učenika i 40 nastavnika uz druge kulturne sadržaje. Županijskoj skupštini 2022. iznijet Prijedlog odluke o obnovi zgrade javne namjene Glazbene škole, obrazloženje i donošenje Odluke o obnovi sukladno važećim zakonskim i tehničkim propisima.

Javni natječaj obnove i rekonstrukcije sinagoge 2023. pokazuje vrijednost radova 1,1 milijun eura + PDV s dvije pristigle ponude. Odabrana od 4,6 milijuna eura bez PDV-a tj. 5,7 milijuna eura s PDV-om. Rok 10 mjeseci od potpisivanja ugovora. Natječaj za objekt u Rimskoj 2023. rezultirao je neispravnim i prevelikim ponudama izvođača za vrijednost 3,2 milijuna eura. Pristigle ponude bile su 13,3 milijuna eura i 26,8 milijuna eura. Ponovljena nabava za Rimsku najavljena krajem siječnja 2024. Rok oba objekta ovaj lipanj. Tijek obnove ponovljen je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine 2023.

Petrinjski školski objekt bio je u zgradi Interpretacijskog centra baštine Banovine koji je dio županijskog projekta „Baština Zrinskih-budućnost Banovine“. Kulturno-povijesni objekt  županija je kupila od Hrvatskih šuma za 700.000 kuna. Ministarstvo kulture dalo je milijun kuna za uređenje, a ukupna vrijednost radova 4 milijuna kuna 2018. Magdalena Komes, Ivan Celjak i njegov zamjenik Mihael Jurić prošetaše se krajem 2022. horor gradilištem koje stoji zatvoreno, skoro netaknuto sa skelom upitne sigurnosti za prolaznike, sulude devastacije pločnika kod ugrožavajućeg objekta u jednoj od najprometnijih ulica. Hvalisanje muzealizacijom, ojačanjima, instalacijama, stolarijom, ventilacijom i energetskom obnovom. Ostvareno epohalno ništa vrijednosti 7,4 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti roka travanj 2023.

Osmogodišnja petrinjska aglomeracija je noćna mora promjene kanalizacijske i vodovodne mreže sufinancirana sredstvima EU. Korisnik projekta je Privreda d.o.o., partner Grad Petrinja, posrednička tijela Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode, upravljačko tijelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Ukupna vrijednost 2016. bila 431,15 milijuna kuna, prihvatljivi troškovi 344,92 milijuna kuna, bespovratna sredstva strukturnih fondova 244,89 milijuna kuna tj. 71 % prihvatljivih troškova, nacionalno sufinanciranje 100 milijuna kuna, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike 43,34 milijuna kuna, Hrvatske vode 43,34 milijuna kuna i javni isporučitelj vodnih usluga 13,33 milijuna kuna.

Privreda 2021. navodi vrijednost projekta do razine prvih prihvatljivih troškova s ugovorenih 9 ugovora temeljem javnih nabava, poslova upravljanja projektom i riješavanja imovinsko-pravnih poslova te ukupnog iznosa 316,98 milijuna kuna bez PDV-a unutar Privrede. Realizacija do srpnja 2021. bila 266,24 milijuna kuna i neutrošenih 26,34 milijuna kuna. Elaborati procjene štete vodoopskrbnog sustava i odvodnje Građevinskog fakulteta utvrdili trošak hitnih sanacija sustava preko 150,75 milijuna kuna od čega na objektima iz EU projekta više od 51,96 milijuna kuna.

Privreda krajem 2021. izvještava ukupnu vrijednost projekta na 561,46 milijuna kuna, prihvatljivi troškovi 449,17 milijuna kuna, sufinanciranje EU podignuto na 318,91 milijuna kuna bez PDV-a, nacionalni izvori 130,25 milijuna kuna bez PDV-a,  Ministarstvo energetike 56,44 milijuna kuna, Hrvatske vode 56,44 milijuna kuna i Privreda 17,36 milijuna kuna.

Građevinski fakultet 2021. napominje 3.800 novih oštećenja i štetu od 28 milijuna kuna. Nisu mogli utvrditi cjelokupnu stvarnu oštećenost zbog neprimjećenih oštećenja i nepoznate oštećenosti sustava prije potresa. Po prijašnjoj oštećenosti mreže gubici vode ovisno o uspješnosti smanjenja gubitaka bili su oko 60%  prije i 75% nakon potresa. Procjenjeno da će 3.420 oštećenja trebati sanaciju s iskopima zbog pristupa oštećenju, a oko 380 oštećenja popravak unutar zasunskih okana saniranjem pukotina, pomaka ili izmjene vodovodnih armatura i fasonskih komada. Od 1.520 oštećenja 1.368 na mreži i 152 oštećenja zasunskih okana pripada cjevovodima i oknima. Kućnih priključaka oštećeno 2.280 i 205 manjih oštećenja cjevovoda. Mala istjecanja nemaju ekonomsku opravdanost sanacije. Od 152 oštećena okna 38 treba novu gradnju, a 114 moguće sanirati. Privreda nije kapacitetom mogla zaprimiti velik broj prijava kvarova s privremenim prekidom evidentiranja.

Koroni je pripisano kašnjenje i dodatna financijska potraživanja. Privredino nezadovoljstvo izvođačem radova Kolektor Koling d.o.o. završilo je  sporazumnim raskidom ugovora rada na sustavu u lipnju 2021., jamstvom otklanjanja nedostataka svih izvedenih radova u roku 2 godine i financijskim osiguranjem dostave projektne dokumentacije. Rješenje su dalje tražili spomenuti partneri putem odvjetnika.

Za sanaciju i završetak zatražena su dodatna bespovratna sredstva EU od 130,3 milijuna kuna s odobrenjem očekivanim u kolovozu 2021. uz obavezu provedbe javnih nabava do kraja beskonačnog projekta. U veljači 2023. Privreda kaže da je Građevinski fakultet procijenio broj kvarova i financijski iznos što će se sve morati riješiti uz detaljnu razradu štete elaboratom sustava vodoopskrbe i odvodnje s angažmanom vanjskog izvođača i nadzora fakulteta koji je na svakoj lokaciji pokazao štete, puknuće cjevovoda, problem kućnog priključka, kanalizacijskih cijevi tj. hidranata drugih sustava. Natuknuše o javnim nabavama i 4-5 ugovora sanacija u tijeku s nadom vraćanja sustava u ispravno stanje krajem 2023. Je li zaista tako?

Izgradnja pročišćivača otpadnih voda i septičkih jama kroz aglomeraciju po Direktivi o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda vrijedila je 65,30 milijuna kuna s PDV-om u roku 2,5 godine (1, 5 godina izgradnje i projektiranja i godina probnog rada). Rok 30.12.2021. neostvaren s najavom produžetka na 2023. i dobijenom lokacijskom dozvolom. Glavni projekt i građevinsku dozvolu ishodi izvođač. Provelo se geotehničko istraživanje tla s nuždom dodatnih šljunčanih pilota i promjenom temeljenja objekta pokraj sastanaka s izvođačima i okvirnim troškovnicima. Pilotiranje 6 milijuna kuna, ojačavanje zidova objekta 12 milijuna kuna. Tražena je revizija pilota, a prekoračenjem zakonski dozvoljenog povećanja troškova preko 30% Privreda je tražila odobrenje nastavka projekta jer raskidom ide nova javna nabava. Konačni troškovi trebali biti poznati po neovisnoj reviziji i 31.12.2023., zadnjeg dana pravdanja troškova prema EU fondovima. U jesen 2023. kraj pročišćivača promijenjen u početak 2025. troška 8,5 milijuna eura.

Mediji su se bavili curenjem novca kroz aglomeraciju. Nacional je pisao da je ministar Tomislav Ćorić bio informiran o rastu troškova s 206 na 235 milijuna kuna, a Telegram da Privreda nije pokrenula sanaciju stare odvodnje jer su u natječaju “zaboravili” napisati količinu građevinskih radova čime je srušena dokumentacija. Pala je Privredina odluka nabave usluge upravljanja projektom od 1,6 milijuna kuna odlukom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave te je morala žalitelju platiti 25.000 kuna naknade žalbenog postupka. Klaunijada gradske vodovodne tvrtke i devastacija infrastrukture.

Višestambene zgrade netočno su komentirane jer ih Grad nije financijski mogao graditi osim izrade idejnih projekata, sada se najavljuje gradnja nekoliko desetina zgrada. Dom umirovljenika Petrinja stoji unatoč zastarjelim vijestima obnove vjerojatno zbog smještaja starijih u objekte koji su privremena stradalnička naselja. Lugarnica Šaš je privremeni smještaj nakon evakuacije što je Most ispustio. Skele su padale po radnicima u Sisku i sa spomenute policijske zgrade bez ozlijeđenih. To su slučajevi Zagreba, no nadmudrivanje.  Neostvarene naftalinske izjave Komes i Celjaka dio su političkog blata u kojem se Most i drugi rado valjaju zbog reakcija naroda. Profesor Ivan Rimac to smatra izazivanjem društvenog kaosa i sukoba s nužnim zauzimanjem strane.