DVD Otočac obilježava 155. godina rada i postojanja

Izvor: Grad Otočac

Gradonačelnik Grada Otočca Goran Bukovac upriličio je u gradskoj kući prijem za predstavnike DVD Otočac a u povodu obilježavanja 155. godina djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Otočac.

Nakon kraćeg druženja i evociranja sjećanja na djelovanje i rad DVD Otočac DVD Otočac trećeg najstarijeg vatrogasnog društva Hrvatskoj, odmah nakon Varaždina i Siska.

Kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata članovi DVD Otočac, predstavnici Grada Otočca, Policijske Uprave Otočac, zapalili su sviojeće i položili vijence odavajući dužan pijetet svim umrlim i poginulim vatrgascima.

U crkvi Presvetog Trojstva služena je sveta misa.

 

Tijekom subote, održat će se prigodni program, mimohod vatrogasaca gradskim ulicama te svečana sjednica.

Podsjetimo:

DVD Otočac osnovano je 1868. godine, kada je Otočac imao 70 kuća i 545 stanovnika, kada je bio sjedište Krajiške pukovnije. Godine 1875 organizirana je akcija  prikupljanja dobrovoljnih priloga za izgradnju vatrogasnog doma i vatrogasne opreme da bi dom bio dovršen 1880 godine.

Poslije drugog svjetskog rata aktivirane u aktivnosti na radu otočkih vatrogasaca i to je bilo vrijeme omasovljavanja društva, prijema mladih članova, a 1952 godine započima gradnja vatrogasnog doma čija je gradnja završena 1956 godine.

U Domovinskom ratu bio je nemjeriv doprinos DVD Otočac, tako je zabilježeno preko 300 intervencija na požarima i nezgodama, prevezeno je preko 2500 cisterni vode pučanstvu i HV. Društvo je tjekom rata pretrpilo velike štete kako na tehnici tako i na vatrogasnom domu.

D.Prša