Stigle mandarine, cijene kako gdje, od prihvatljivih do onih da boli glava

Izvor: DP

Prošlo je nekoliko tjedana otkako su se na tržištu pojavile prve mandarine, a neki ih trgovački centri već nude na akciji. Tako u jednom trgovačkom lancu 2 kg mandarina možete kupiti za 1,69 eura, odnosno 85 centi po kilogramu.

“Trgovački centri za prvu klasu nude 55 centi, a za drugu klasu oko 30 centi za kilogram”, rekao nam je prije nekoliko dana Željko Bjeliš, predsjednik Neretvanske udruge proizvođača mandarina.

Od našeg razgovora je i otkupna cijena pala na 40 centi, a berači i dalje traže 50 eura  po danu. U dolinu Neretve uglavnom dolaze iz Hercegovine, iako je sve više i radnika s Dalekog istoka koji uglavnom rade u otkupnim centrima.

Nerazumne marže

Mandarine su i ove godine nešto manje, iako su rijetko koje godine rodile tako dobro kao ove.

“Plod je ove godine fin, tanke kore, pravilnog oblika, ali je u prosjeku nešto sitniji nego inače”, kazao je Bjeliš.

Iz otkupnih centara se pak žale kako je dosta sitnih plodova koje onda moraju baciti. Jedan otkupljivač kaže da tako na lageru ima 500 tona robe koju mora baciti.

Proizvođači se žale na nerazumne marže trgovačkih centara, ali i otkupljivača s tržnica, kao i nevrijeme.

“Ne bih htio da ispadne da stalno nešto kukamo, ali ove godine će rijetko tko od proizvođača ostvariti nekakav svoj normalan dohodak s kojim bi mogli zadovoljiti svoje životne potrebe kroz narednu godinu. Ministricu smo molili da svakako razmisli o programu pomoći uzgajivačima mandarina jer je cijena koštanja od prošlogodišnjih 23 centa po kilogramu ove godine porasla na 30 centi uključujući i berbu. Brojke ćemo mi ministrici lako dokazati”, kaže Bjeliš.

Mi smo u međuvremenu provjerili koliko ćete platiti mandarine na tržnicama i trgovačkim centrima.

U Konzumu najskuplje

Na veletržnicama se njihove cijene kreću od 60 centi do 1,85 eura, ovisno o tome u kojem dijelu Hrvatske ih prodajete. U Metkoviću su najjeftinije, a u Splitu najskuplje. U Zagrebu se na veletržnici prodaju po prosječnoj cijeni od 80 centi, u Splitu po cijeni od 1,28 eura.

Obični građani na tržnicama ih plaćaju i do tri eura, dok su se prošle godine mogle kupiti i dva puta jeftinije, za 10 kuna.

U trgovačkim lancima cijene su šarolike. U Sparu ih možete kupiti za 80, u Lidlu 95 centi po kilogramu. U Eurospina plaćate 0,99 eura za kilogram mandarina. U Tommyja se prodaju za 1,19 eura po kilogramu, a u Konzuma su najskuplje – prodaju se za 1, 39 eura po kilogramu.

Jeftinije ćete proći ako kupite pakiranje od 2 kg, ali u tom slučaju morate biti spremni i na pokoju trulu voćku koja je sakrivena među zdravima.