Ovi gosti postali Splićanima trn u oku: ‘Niti jedu niti piju, a znamo što oni rade moru’

Izvor; Nacionalno/Matej Prša

Kako se čini, jedna vrsta gostiju postala je Splićanima noćna mora. Naime, ove godine očekuje se da će preko 300 kruzera uploviti u tamošnju luku. Iako to zvuči sjajno, za neke predstavlja problem.

“Lani je bilo 280 kruzera, a ove godine 317 kruzera očekujemo da će uploviti u luku Split”, kazao je za RTL Danas pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Split Joško Berket Bakota. A iako ne smiju ispuštati otpad u more, veliki su zagađivači zraka zbog čega se redovno mjeri kvaliteta, piše Dnevno.hr

Stalno mjerenje

“S Nastavnim zavodom za javno zdravstvo vršimo kontinuirano mjerenje koje ćemo nastaviti u idućim godinama. I prvi preliminarni rezultati do lipnja ove godine su pokazali istu kvalitetu zraka koja je bila 2015.”, istaknuo je Berket Bakota.

Ono što predstavlja problem je to što kruzeri ostaju svega nekoliko sati u gradu, a tisuće gostiju koji se odjednom pojave naprave ogromnu gužva.

Ugostiteljima ok, hotelijerima ne

“Pa što se ugostiteljstva tiče oni dolaze u vrijeme kad je najmanje posla u ugostiteljskim objektima. Dakle u vrijeme ručka i uvijek stanu na koju fetu sira, malo vina, koktel i što se tiče ugostiteljstva oni su OK potrošači”, kazala je vlasnica restorana Jelena Tabak.

Međutim, hoteli nemaju koristi njih jer ih ne smatraju ih dobrim potrošačima.

“Oni najčešće niti jedu, niti piju kod nas. Oni su gosti koji posjećuju trgovine suvenirima i samoposluge tako da ugostiteljski objekti i hoteli od njih nemaju nikakvu financijsku korist, a s druge strane znamo da su silni brodovi onečišćivači mora”, napomenula je direktorica hotela Nevena Čikeš.

Treba ih izmjestiti

U svijetu je postao trend kruzere izmjestiti u luke koje nisu turistička središta.

“Primaju se manji kruzeri s bogatijim gostima koji ostaju 8 do 10 sati na destinaciji, ne ovi koji ostaju dva-tri gdje ne mogu ništa potrošiti. Plus toga se usmjeravaju ovi drugi na destinacije koje dotad nisu bili turističke. Primjer je Italija koja ih je iz Venecije potjerala, a napravila je home port za kruzere u Anconi I Bariju”, kazao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Splitu Srećko Favro.