Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Foto: Zagrebačka županija

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije obilježava se 1. srpnja, a središnja proslava održava se u Svetom Ivanu Zelini, gdje su se okupili brojni hrvatski branitelji s područja Zagrebačke županije, ratni zapovjednici i obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, a s njima su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade, i saborski zastupnik Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod središnjeg križa i spomenika poginulim braniteljima na Gradskom groblju, gdje su izaslanstva položila vijence, a potom je u Župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja služena misa koju je predvodio župnik vlč. Vlado Bogdan.

Središnja svečanost održana je u Sportsko-rekreacijskom centru, gdje su se hrvatskim braniteljima obratili najviši uzvanici, a prigodan glazbeni program izveo je zbor Gradske udruge umirovljenika Sveti Ivan Zelina.

„Danas odajem priznanje svima vama koji ste prepoznali povijesnu priliku za stvaranje samostalne i neovisne hrvatske države i ostvarenje vjekovnih težnji hrvatskoga naroda“, poručio je braniteljima Zagrebačke županije ministar Medved, te posebno istaknuo žrtvu više od 400 poginulih branitelja s tog područja koji su položili svoje živote u obrani naše domovine u raznim krajevima Hrvatske.

Podsjetio je na vrijednosti koje su vodile hrvatske branitelje u Domovinskom ratu do konačne pobjede, a to je domoljublje i zajedništvo svih hrvatskih sinova, domovinske i iseljene Hrvatske.

„Naša Vlada pokazala je svojim odnosom prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata da je za nas to sudbonosno, najteže razdoblje novije hrvatske povijesti temelj naše državnosti“, istakno je ministar Medved te podsjetio na najvažnija postignuća u tom pogledu u proteklih sedam godina mandata ostvarena u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata.

„Sustavno ispravljamo i nepravde nanesene braniteljima te smo 2017. godine ukinuli kriznu mjeru 10 %-tnog umanjenja dijela braniteljskih mirovina, a nakon više od 12 godina ukidamo i posljednju ‘kriznu mjera’ iz 2009. godine, koja će se realizirati u dva navrata“, kazao je Medved te podsjetio da se prvih 5% ukida  s današnjim danom, čime će više od 63 tisuće hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a imati veće mirovine.

To su samo neki od pokazatelja konkretne potpore braniteljsko-stradalničkoj populaciji, napomenuo je te se osvrnuo i na uspostavu veteranskih centara u Hrvatskoj, najavivši ujedno osnivanje ustanova za trajni smještaj hrvatskih branitelja kojima je potreban i takav oblik pomoći.

„Hrvatska je danas sigurna i snažna zemlja, ostvarili smo sve naše strateške ciljeve, a pred nama je unapređivanje gospodarstva i socijalnog standarda naših građana te ravnomjerni razvoj svih naših krajeva“, poručio je Medved, dodavši da je briga o hrvatskim braniteljima nezaobilazni i trajni dio tog procesa.

Hrvatskim braniteljima Zagrebačke županije njihov dan čestitali su i saborski zastupnik Ante Deur, zamjenik župana Ervin Kolarec te gradonačlenik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec.