Povezite se

Zagreb

100. obljetnica Učiteljskog fakulteta, Dan fakulteta i Svjetski dan učtelja

Objavljeno

-

U koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević prisustvovala je svečanoj proslavi 100. obljetnice Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Danu fakulteta i Svjetskog dana učitelja.

Čestitavši Učiteljskom fakultetu na 100. obljetnici  postojanja, zamjenica gradonačelnika istaknula je kako je Fakultet izrastao u respektabilnu visokoškolsku ustanovu bez koje hrvatsko školstvo ne bi bilo ono što jest danas. Svojim nastavnim, stručnim i znanstvenim djelovanjem Učiteljski fakultet postao je nezamjenjivi dio nacionalne prosvjetne i pedagoške tradicije.Zadaća svih nas je da sustavno i na svim razinama društva razvijamo svijest o tome da su upravo učitelji uporište procesa promjena koje se sustavno događaju u odgojno-obrazovnom sustavu i da su očekivanja od njih iznimno kompleksna, rekla je zamjenica.

Tijekom proteklih 100 godina Učiteljstvo je napravilo veliki iskorak i veliki uspjeh. Osigurali smo akademsku vertikalnu za naše učitelje, da mogu završiti diplomske, preddiplomske kao i doktorske studijske programe, istaknuo je dekan fakulteta Siniša Opić. Naši učitelji su visoko obrazovani i cijenjeni kako u Republici Hrvatskoj tako i u svijetu. Moramo vratiti dignitet profesiji učitelja i shvatiti da je učiteljstvo i odgojiteljstvo najvažnija karika u odgojno obrazovnom sustavu, jer učiteljstvo nije samo profesija ono je poslanje, dodao je dekan, koji je za dugogodišnju podršku Grada Zagreba Fakultetu uručio Zahvalnicu zamjenici Pavičić Vukičević.

Nastavi pregledavati

Vijesti

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti kod gradonačelnika Bandića

Published

on

Dodao

U povodu  21. listopada – Dana bez mobitela u prometu, gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima danas je u zgradi Gradske uprave primio delegaciju Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Po prvi put u Hrvatskoj, u Zagrebu na Trgu Republike Hrvatske je postavljen posve novi tip semafora koji svjetlo baca i prema pločniku pa tako upozorava sve pješake i bicikliste koji su zadubljeni u ekrane mobilnih telefona da se zaustave i da pogledaju na promet oko sebe.

Mijo Majstorović iz gradskog Sektora za promet je istaknuo da je Grad Zagreb, partner u ovome projektu, otvoren prema novim i inovativnim tehnologijama usmjerenima na povećanje prometne sigurnosti s posebnim naglaskom na  pješake kao najugroženiju skupinu.

Na prijemu je gradonačelniku uručena fotografija na kojoj  kao jedini gradonačelnik u Republici Hrvatskoj potpisuje Moja obveznica – ne korištenju mobitela u prometu iz 2017.

Ovo je prilika da gradonačelniku zbog brojnih aktivnosti u proteklih 10 godina, a što smo ih provodili na zagrebačkome području, uz fotografiju uručimo i počasnu iskaznicu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i da ga pozovemo da obiđe lokaciju na kojoj je, u Zagrebu, postavljen jedinstveni tip semafora, kazao je predsjednik HUMS-a Alen Ostojić.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Na Zagrebačkom maratonu obilježen Međunarodni dan Gaucherove bolesti

Published

on

Dodao

Hrvatski savez za rijetke bolesti i Hrvatska udruga oboljelih od Gaucherove bolesti u nedjelju su u sklopu 28. Zagrebačkog maratona i uz Međunarodni dan Gaucherove bolesti, 1. listopada, informirali građane o rijetkim bolestima i važnosti pravovremene dijagnoze.

Gaucherova bolest je rijetka, nasljedna, metabolička bolest koja se javlja zbog urođenog nedostatka enzima zaduženog za razgradnju lipida glukocerebrozida u stanicama. Zbog toga dolazi do povećanja organa, a među učestale simptome ubrajaju se i anemija, smanjeni broj trombocita, sklonost krvarenju, ali i koštani problemi poput bolnih koštanih kriza i promjena na kostima. Prema procjenama, u svijetu je oko 60.000 oboljelih od Gaucherove bolesti.

“Međunarodni Gaucher dan obilježava se od 2014. svakog 1. listopada. Ovogodišnja tema IGD-a je ‘Rijetke zvijezde –  donose nadu, poboljšavaju život’. Fokus je na osobama koje su Gaucher pacijentima pružile ili i dalje pružaju podršku, bez obzira radi li se o medicinskim djelatnicima, obitelji, prijateljima ili kolegama“, objasnila je predsjednica Hrvatske udruge oboljelih od Gaucherove bolesti, profesorica Jasenka Wagner Kostadinović.

Rijetke zvijezde – medicinske sestre

Dodala je kako su hrvatski pacijenti odlučili da su njihove “rijetke zvijezde” medicinske sestre u dnevnim bolnicama u kojima oboljeli primaju terapiju jer se s njima viđaju dvaput mjesečno i to tijekom cijeloga života od trenutka kad saznaju za dijagnozu.

“Trenutno u Hrvatskoj žive 23 osobe oboljele od Gaucherove bolesti, iako medicinska literatura tvrdi da bi ih trebalo biti dvostruko više. Ti su pacijenti vjerojatno neprepoznati ili imaju pogrešnu dijagnozu te njihova bolest rapidno napreduje zbog čega je iznimno važno podići svijest o bolesti među širom populacijom. Sretni smo što smo danas u direktnom kontaktu s građanima mogli razgovarati o svemu što ih zanima i dati im potrebne informacije“, rekla je Wagner Kostadinović.

Hrvatski savez za rijetke bolesti i Hrvatska Gaucher udruga i ove su se godine, osim na info-punktu, pridružile Zagrebačkom maratonu i s maskotom Gauchyjem, koji simbolično obilježava sve oboljele od Gaucherove bolesti i koji je za njih istrčao polumaraton, odnosno čak 21 kilometar.

Polumaraton je danas istrčala i glumica Ecija Ojdanić, a voditeljica Belma Džomba, meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar i radijska voditeljica  Aleksandra  Milinković sudjelovale su u utrci na 10 kilometara. Svi oni trčali su pod zajedničkim sloganima #RareButNotAlone i #RareStars i tako pomogli proširiti glas o ovoj važnoj temi.  

Hrvatski savez za rijetke bolesti je socijalno-humanitarna, nestranačka i neprofitna udruga u koju se dobrovoljno udružuju udruge s članovima oboljelim od rijetkih bolesti, pojedinci oboljeli od rijetkih bolesti te osobe s invaliditetom nastalim kao posljedica rijetke bolesti, u jedinstvenu zajednicu na području Republike Hrvatske, a u svrhu ostvarivanja, usklađivanja i zaštite njihovih pojedinačnih i zajedničkih prava i interesa. Savez predstavlja svoje članove u promicanju humanosti, socijalne uključenosti, unapređenja liječenja, istraživanja, rehabilitacije i zaštite osoba oboljelih od rijetkih bolesti u Hrvatskoj i svijetu. Kroz svakodnevne aktivnosti, Savez pruža potrebnu podršku svojim pacijentima-članovima, izravno putem telefona ili e-maila, te putem lobiranja za njihova prava na ispravne informacije, dostupnost liječenja i socijalnih usluga. 

Hrvatska udruga oboljelih od Gaucherove bolesti osnovana je ove godine. Glavni zadatak udruge je povećanje znanja i svjesnosti o ovoj bolesti te poboljšanje kvalitete života Gaucher pacijenata. Intenzivno surađuju s Gaucher udrugama u regiji i International Gaucher alliance jer su informacije i razmjena iskustva među pacijentima oboljelima od rijetkih bolesti od neprocjenjive važnosti.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Bandić Plenkoviću: Ili veće plaće učiteljima ili neće biti ove Vlade!

Published

on

Dodao

Milan Bandić i zastupnici njegova kluba u Saboru neće dići ruku ni za jedan prijedlog Vlade dok se prihvati zahtjev sindikata i ne poveća koeficijente za 6,11 posto učiteljima i nastavnicima.

Bandić je rekao da njegovi zastupnici neće dići ruku ni za jedan prijedlog Vlade i vladajuće koalicije dok prosvjetari ne dobiju povećanje koeficijenata od šest posto.

Poručio je i da premijer Andrej Plenković “mora podvući crtu i biti državnik”.

“Ja sam beskrajno sretan i beskrajno tužan”, kazao je Bandić na stručnom skupu učitelja produženog boravka osnovnih škola u OŠ Tin Ujević u Zagrebu.

“Besramno je šaliti se na vaš račun, sramota je pregovarati za 2 posto, žalosno je da učitelji trebaju štrajkati, žalosno je da je 15 foteljica važnije od 65.000 ljudi koji su temelj obrazovanja”

“Ili će se povećati plaće učiteljima ili neće biti ove Vlade, nek ne muče ni vas ni nas. Nitko iz Kluba stranke kojoj sam na čelu to neće napraviti”, rekao je Bandić.

Podsjetimo, Nakon što je propao pokušaj mirenja Vlade i sindikata, prošloga četvrtka počeo je štrajk u svim školama u Hrvatskoj, a nastavljen je u petak – po cirkularnom principu.

U petak su štrajkale osnovne i srednje škole u Splitsko-dalmatinskoj, Varaždinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj i Međimurskoj županiji. Prema podacima sindikata u štajku je bilo 88,17 posto zaposlenih u srednjim školama i 89,65 posto zaposlenih u osnovnim školama.

Štrajk kojim se traži povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto u ponedjeljak se nastavlja u Krapinsko-zagorskoj, Zagrebačkoj, Virovitičko-podravskoj, Koprivničko-križevačkoj i Bjelovarskoj županiji, najavili su sindikalni čelnici.

Sindikati su jučer poslali otvoreno pismo Vladi, u kojemu Plenkoviću poručuju da ga njegovi savjetnici nisu ispravno informirali o razlozima štrajka.

Iz Vlade su im promptno odgovorili. U odgovoru stoji da je ova Vlada otvorena za dijalog s predstavnicima svih sindikata. Ističe i da nitko u Vladi, osobito premijer, nije krivo informiran te da su brojke lako utvrdive.

I Veliko vijeće Sindikata znanosti donijelo je odluku o ulasku u štrajk. Razlozi su identični onima koje ističu prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama. Tražit će ujednačavanje plaća u sektoru znanosti i visokog obrazovanja, prije svega nenastavnog osoblja.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije