100 godina Medicinskog fakulteta u Zagrebu

Medicinski fakultet u Zagrebu slavi prvih sto godina! U toj instituciji stručno su obrazovanje stekli brojni vrhunski liječnici. U zagrebačkoj dvorani Lisinski održana je svečana proslava 100. obljetnice njegova osnutka.

Svečana proslava 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović te supokroviteljstvom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Uz predsjednicu Republike, proslavi su nazočili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Proslava 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu/FaH

Zagrebački Medicinski fakultet najveći je i najstariji u zemlji. Osnovan je usred Prvog svjetskog rata, nakon 40 godina ustrajne i mukotrpne borbe da zagrebačko Sveučilište dobije takvu instituciju. Kroz zgrade na Šalati prošla je većina naših najvećih medicinskih stručnjaka.

Tko je iz tadašnje akademske zajednice bio zaslužan za pokretanje studija medicine i tko su bili prvi profesori – prikazano je na izložbi prvih diploma hrvatskih liječnika.

Na poslijediplomskom studenti medicine mogu birati među više od 40 specijalističkih studija. No unatoč kvalitetnim programima i izobrazbi, velik broj mladih odlazi. Kako bi ih zadržali, stručnjaci se slažu, treba ih dodatno motivirati.

A akcijama zadržavanja mladih pridružio se i Zavod za transplantaciju i biomedicinu svojim jedinstvenim modelom mladih koordinatora. Riječ je o studenatima medicine koji osiguravaju sustav dojave potencijalnih darivatelja organa.

Jer Hrvatska treba mlade stručnjake, ali i ljude velikog srca. Studenati medicine pokazali su ga i jučer na humanitarnom koncertu za bolesnu djecu.

Dekan medecinskog fakulteta prof.dr.sc Marijan Klarica kazao je:

“Te davne 1917.godine, Hrvatski Sabor donosi odluku o osnutku Medicinskog fakulteta. Osnivanje našeg fakulteta tada je doživljeno kao pobjeda. Danas smo jedan od najboljih fakulteta u Hrvatskoj.
Fakultet je dijelio sudbinu našeg naroda, uspješno smo riješavali sve probleme.”

Dobitnici nagrade Medicina:

1.Zavod za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravstva
2.Transplantacijski centri: Kliničke bolnice Dubrava, Kliničkog bolničkog centra Osijek, Kliničkog bolničkog centra Rijeka, Kliničkog bolničkog centra Zagreb
3.Hrvatska udruga Transplant